Örök szakma (képgalériával)2020. október 21. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/9769_0_300.jpgAz építőipar világával ismerkedhettek meg a kőműves tanulók az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolájában. Ezúttal egy közel harmincéves múltra visszatekintő vállalat képviseletében érkezett szakmai előadó Ózdra, aki a betonozás korszerű technológiáiról, az új anyagokról beszélt, majd egy gyakorlati bemutatót is tartott a diákoknak.

Több évfolyam diákjai gyűltek össze az egykor tanműhelyként emlegetett intézmény aulájában. Az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola tanulóit ezúttal a betonkészítéssel kapcsolatos termékekkel, eljárásokkal ismertették meg. Az iskolában mindig is nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy jól képzett szakemberek kerülhessenek ki a padok közül. Éppen ezért nagyon fontos, hogy külső vállalatok bevonásával szakmai napokat tartsanak, ahol a legmodernebb ismereteket is megszerezhetik a diákok.
 
„Oktatásunk a létszám miatt délelőttre korlátozódik, viszont ami örömteli hír, hogy három évfolyamon, tehát kilenc, tíz és tizenegyedik évfolyamon tanulnak diákok nálunk” - mondta Leitner Csaba, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolájának gyakorlati oktatásvezetője.

A korszerű technológiákba Juhász-Nagy János, egy olasz építőipari cég hazai leányvállalatának képviselője vezette be a fiatalokat. A szakmai előadó célja az volt, hogy a résztvevők a későbbiekben minél hatékonyabb munkát tudjanak majd végezni, legyen szó építkezésről, felújításról, kültérben vagy beltérben egyaránt. A vállalat munkatársai országos szinten rengeteg bemutatót tartanak, egyébként már Ózdra sem először látogattak el.

„Egy ilyen képzésen nyilván nagyon sok mindenről szó esik, iskolai keretek között ez lassabban jut át a diákokhoz. Itt nagyon koncentráltan adjuk át, de sok képpel. A gyakorlati bemutatókon is azért megmarad annyi a diákokban, hogy legalább tudja, hogy ezzel már találkozott, és ha találkozott vele, akkor ami leginkább meg tud valósulni az az, hogy tudja, hogy kihez lehet fordulni ha valamit nem ért, vagy valami nem úgy viselkedik, akkor megtalál bennünket, és el tudjuk mondani neki, hogy mi az, amire még figyeljen oda” - emelte ki Juhász-Nagy János, a Mapei Kft. alkalmazástechnikusa.

Az elméleti összefoglalót követően a vendégelőadó gyakorlatban is igyekezett bemutatni az elhangzottakat. A diákok saját tapasztalatokat is szerezhettek a rendhagyó órán. Az asztalhoz lépve ki tudták próbálni, hogy hogyan is viselkedik egy-egy anyag. A kőműves egyike a legnehezebb szakmáknak, hiszen a jó fizikai teherbíráson túl megfelelő arányérzékre és jó kézügyességre is szükség van. Azonban akik ezt választják és megfelelően kitanulják a mesterséget, biztos megélhetést remélhetnek tőle.


769_0_t 769_1_t 769_2_t 769_3_t
769_4_t 769_5_t 769_6_t
Vissza