Köszönet és elismerés2020. október 16. (péntek) 19:00 - Városnews/9756_0_300.jpgJutalmat kapnak a vírushelyzetben helytálló szociális dolgozók. Először azok részesülnek anyagi elismerésben, akik közvetlenül a frontvonalban tevékenykedtek, ami összesen 84 főt jelent. A polgármester szerint az ágazatban dolgozók eddig érdemtelenül maradtak ki a jutalmazásból, az önkormányzat azonban a lehetőségek mérlegelését követően úgy határozott, ilyen módon is megköszöni munkájukat.

A koronavírus-járvány tavaszi első hulláma számos területen megbénította az országot. A legnagyobb teher talán az egészségügyben, valamint a szociális ágazatban tevékenykedőkre hárult. Az egészségügyi dolgozók egy kormánydöntés értelmében egyszeri jutalomban részesültek, a szociális ágazat azonban kimaradt az ilyenfajta elismerésből. Eddig mindössze néhány önkormányzatnál született helyi szintű döntés a jutalmazással kapcsolatban. Janiczak Dávid polgármester elmondta, Ózdon megvizsgálták a lehetőségeket, és úgy döntöttek, ebben a formában is kifejezik köszönetüket a frontvonalban tevékenykedőknek.

„A Covid-járvány kapcsán nagyon sok mindenkiről és sok ágazatról esett szó, akiknek köszönettel tartozunk. Sajnos ebben az évben minden egyes fórumon, de főleg a kormányzati fórumokon kimaradtak a szociális ágazatban dolgozók, akik nap mint nap találkozhatnak akár vírusossal. Nap mint nap oda kell figyelniük arra, hogy a gondozottjaiknak át ne tudják adni ezt a vírust, hiszen a veszély továbbra is fennáll. Megteremtettük a módját annak, hogy az ő munkájukat is el tudjuk ismerni. Így jutalomban fognak részesülni, és ezúton is hálásan köszönöm az ő kitartásukat és munkavégzésüket” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Először azok részesülnek jutalomban, akik a frontvonalban dolgoztak, vagyis a leginkább veszélyeztetett korosztállyal találkoztak nap mint nap, vagy akár a házi segítségnyújtásban kellett helytállniuk, ezzel is elősegítve az idősek és betegek otthonmaradását. Ez azt jelenti, hogy a következő fizetésével együtt 84 fő kapja meg a pénzjutalmat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény kötelékében dolgozó mintegy kétszáz szakember közül. A későbbiekben viszont szeretnék mindenkire kiterjeszteni az elismerést.

A koronavírus-járvány a tavaszi első hullámot követően sajnos nem ért véget. Az elmúlt időszakban folyamatosan érkeznek a hírek a rekordot döntő fertőzöttszámokról. Így az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókra a korábbinál is nagyobb nyomás és több teher nehezedik.

A szociális intézményekben egyébként jelenleg is szigorú korlátozások vannak érvényben. Az idősotthonokra így például felvételi zárlat és látogatási tilalom is vonatkozik. A szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a vírus bejutását, és megóvják a gondozottak egészségét.

Vissza