Meleg étel (képgalériával)2020. október 14. (szerda) 19:00 - Városnews/9750_0_300.jpgNépkonyhai szolgáltatást indít Ózdon a Magyar Pünkösdi Egyház önálló intézménye, az ÉLIM Szolgálat. Így kívánják elősegíteni, hogy a rászorulók meleg ételhez jussanak. A szervezet jelenleg nyolc járásban, összesen 37 településen nyújt segítséget. A kezdeményezésnek köszönhetően városunkban naponta háromezer fő számára tudnak majd ilyen jellegű ellátást biztosítani.

Az ózdiak számára már nem ismeretlen a népkonyha fogalma. A Magyar Pünkösdi Egyház, illetve az ÉLIM Szolgálat képviselői nemrégiben felvették a kapcsolatot a város vezetésével annak érdekében, hogy a rászorulók számára elérhetővé tegyék ezt a szolgáltatást. Janiczak Dávid polgármester az Ózdi Városi Televízió október 12-i Háttér című műsorában tért ki erre.

„Van olyan sanyarú helyzetben az ország, és van olyan sanyarú helyzetben ez a régió is, hogy elkerülhetetlen, hogy ilyen szolgáltatásnak helyet biztosítsunk, és pont nem mi leszünk azok, akik majd ezt meggátoljuk, hiszen nagyon sok a rászoruló” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A népkonyhai ellátásra irányuló szerződés megkötésére vonatkozó javaslatot Váradi József területi képviselő terjesztette elő. A folyamat részét képezte egy előzetes igényfelmérés is. Így képet kaptak arról, hogy helyben mekkora az igény a szolgáltatás iránt. Ezen kívül kiválasztották a helyszíneket is.
 
„Úgy gondolom, hogy ezzel a háromezer fővel minden rászoruló meleg ételhez fog jutni. Négy helyszínen fog megvalósulni a felmérésünk alapján. Két önkormányzati területet fog igénybe venni. A somsályi Közösségi Házat és a Centeri Közösségi Házat. Ezen kívül két nem önkormányzati tulajdonú helyiség lesz. A Rombauer téren és a várkonyi Coop ABC mellett” - nyilatkozta Váradi József, területi képviselő.

Hasonló szolgáltatás jelenleg Táblában működik, ahol a rászorulók több mint három éve juthatnak hozzá a napi egy tál meleg ételhez. Itt hétköznapokon tizenegy és délután három óra között várják az ellátottakat, akikről elmondható, hogy a város több pontjáról érkeznek.

„Járnak az ellátottak, megkapják az ebédet, és meg vannak velünk elégedve. Nagyon örülünk annak is, amit hallottunk, hogy nyílik még mellettünk több népkonyha. Hozzánk több területről járnak. Ha pedig közelebb is lesznek népkonyhák, akkor még jobb lesz nekik, hiszen nem kell messze elmenniük” - emelte ki Varga Edit, népkonyhai munkatárs.

A négy helyszín felújítását a Magyar Pünkösdi Egyház, valamint az ÉLIM Szolgálat végzi el. A munkálatok várhatóan két héten belül kezdődnek. Amennyiben ez a terveknek megfelelően halad, úgy november végére a konyhákat már beüzemelhetik. A népkonyhai ellátást csak az veheti majd igénybe, aki szociális étkeztetésben nem részesül.


750_0_t 750_1_t 750_2_t 750_3_t
Vissza