Hidegebb napok2020. október 14. (szerda) 19:00 - Híreknews/9749_0_300.jpgMarad az esős, hideg időjárás a hétvégéig. Ezekben az időszakokban fontos az egészségünk védelme. Lényeges a réteges öltözködés és az immunrendszer erősítése. Emellett az influenza elleni védőoltás is hamarosan rendelkezésre áll. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint október második felében lehet melegebbre és szárazabb napokra számítani.

A hét elején hazánkba is megérkezett a hideg időjárás. Ezt egyrészt egy mediterrán ciklon okozza, amely a Kárpát-medence felett megerősödött és csak lassan hagyja el a térséget. A Mátrában közel 15 centiméter hó esett. Emellett a közelünkben, a Bükk-fennsíkon is esett már hó. Városunkra az eső és a hideg idő jellemző, az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere szerint pár napig még ez is marad.

„Szerdán alig, hogy elvonul ez a ciklon, még csütörtökön lesz egy újabb mediterrán ciklon, amely a Kárpát-medencén megy át, és szintén érinti az Északi középhegység térségét. Ebből még nagyságrendileg még mintegy 10-15 milliméter csapadék várható. Azonban ezt követően a hétvégére megnyugszik az időjárás, és már csak futózáporokra lehet számítani” - nyilatkozta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A meteorológus hozzátette, hogy október második felében tovább fog enyhülni az időjárás, így jóval szárazabb napokra lehet számítani. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint mostantól ezekben a hónapokban fontos odafigyelnünk az egészségünkre.

„Októbertől tavaszig a nátha jelenik meg. Mindenki ismeri a tüneteit: tüsszögés, magas láz, orrfolyás, köhögés, izomgyengeség. Most ebben az időszakban a legfontosabb a védekezés. Próbáljunk rétegesen, az időjárásnak megfelelően öltözködni, és nagyon fontos az immunrendszer erősítése” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A szakember hozzátette, hogy az influenzára is érdemes felkészülni, amellyel szemben a legtöbb védelmet a védőoltás adja. Ezek már a tervek szerint a héten megérkeznek a rendelőkbe és ingyenesen, különösebb egyeztetés nélkül beadhatják a háziorvosok. Ezt egyébként az országos tisztifőorvos is erősen ajánlja leginkább a krónikus betegségben szenvedőknek, a 60 év felettieknek, illetve az egészségügyi, valamint szociális- intézményekben dolgozók, és gondozottak számára.

Kép forrása: internet.

Vissza