Nyitott főzdék (képgalériával)2020. október 13. (kedd) 19:00 - Híreknews/9744_0_300.jpgA sörkészítés folyamatával ismerkedhettek meg az ózdiak. Az egyik helyi vendéglátóipari egység is csatlakozott ugyanis a Nyitott Főzdék Napjához. A kezdeményezésben idén közel harminc sörfőzde vett részt, az ország számos pontjáról. A cél nem más, mint hogy betekintést engedjenek az eljárásba, és közelebb hozzák a kézműves italokat az érdeklőkhöz.

Közel harminc magyar kisüzemi sörfőzde nyitotta meg kapuit hétvégén, hogy betekintést engedjenek vendégeiknek működésükbe, a sörkészítés folyamatába. Ehhez a kezdeményezéshez, a Nyitott Főzdék Napjához csatlakozott az egyik helyi vendéglátóipari egység is. A Bolyki Serfőzdében négy vezetett túra indult.

„Úgy gondoltuk, hogy 27 éves múltra visszatekintve van helyünk a kézműves sörfőzdék között. Szerettük volna reklámozni egy kicsit a kisüzemi sörfőzést Magyarországon, és emellett itt Ózdon is, lokálisan” - mondta Elek Róbert, a Bolyki Serház üzletvezetője.

Amikor a kilencvenes évek elején elindultak az első kézműves sörfőzdék Magyarországon, a vendégek még fenntartásokkal kezelték az úgynevezett házi söröket. A kétezres években viszont sörforradalom vette kezdetét hazánkban, egyre többen nyitottak a kisüzemi termékek iránt. Ezek jellemzően minőségi alapanyagokból készülnek, más eljárással, mint amit a multicégek alkalmaznak. Ezáltal ízviláguk is nagyban eltér. Ezt a folyamatot mutatták be a Bolyki Serházban is, ahol sokan rácsodálkoztak a látottakra. Emellett kóstolásra is lehetőség volt, a sörök mellé kemencében sült sörkorcsolyákat kínáltak.

„Én nem figyeltem eddig, hogy megy a technológiája. Csak ittam a sört” - nyilatkozta Juhász József.

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyernek a korábban kevésbé elterjedt sörtípusok, és a gyümölcsös italok is. Az igényekhez az ózdi főzde is igyekszik folyamatosan igazodni. Hamarosan újabb sörkülönlegességet mutatnak majd be, amely bourbon vanília és holland kakaó jegyeit hordozza ízvilágában.


744_0_t 744_1_t 744_2_t 744_3_t
744_4_t 744_5_t 744_6_t 744_7_t
744_8_t
Vissza