Megelőző intézkedések2020. október 13. (kedd) 19:00 - Városnews/9743_0_300.jpgFelvételi zárlatot rendeltek el mától az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény idősotthonaiban a járvány miatt. Emellett a hozzátartozók hetente vihetnek majd tartós élelmiszerekből álló csomagot az ellátottaknak. A házi segítségnyújtásban érintettektől is türelmet és együttműködést kérnek.

Szeptember elején látogatási tilalmat rendeltek el az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézményhez tartozó idősotthonokban, és megszabták, hogy a hozzátartozók kéthetente vihetnek a gondozottaknak tartós élelmiszerekből álló csomagot. A járványhelyzet súlyosbodása miatt azonban mától új szabályok léptek életbe.

„A mai naptól kezdve felvételi zárlatot rendeltünk el a három idősotthonban, hiszen hogyha eltelik néhány nap, mire a teszteredmény megjön, mindenki megfertőződhet abban a két-három napban is, és ezt is szeretnénk kivédeni, hogy semmi esetre se kerülhessen be az otthonba ez a vírus” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Ezen kívül ezentúl hetente, csütörtökönként, a délelőtti órákban adhatnak be a családtagok csomagokat, azonban az intézmény vezetője azt kéri, hogy ezek kizárólag száraz, tartós élelmiszereket tartalmazzanak. A csomagokat ugyanis két-három napra elkülönítik és fertőtlenítik, ezt pedig például gyümölcsökkel, zöldségekkel, esetleg süteményekkel nem tudják megtenni. A házi segítségnyújtásban érintettektől is együttműködést kérnek, hiszen a gondozónőkre sok feladat hárul, rengeteg emberrel találkoznak a mindennapi munkájuk során.

„Mi arra kérjük az ellátottakat, hogy próbálják meg tömbösíteni ezeket a kéréseket, hogy a gondozók minél kevesebbszer menjenek boltba, gyógyszertárban havonta egyszer váltsák ki a szükséges gyógyszereket, betéteket, segédeszközöket, amennyiben erre lehetőség van. Egy helyről vásároljanak a gondozónők, mert ha nem tesszük ki őket fokozott veszélynek, akkor kevesebb fertőzést szednek össze, ez benne van sajnos a pakliban, és ezáltal védjük az ellátottainkat is attól, hogy megfertőzzük őket” - hangsúlyozta Szurdokiné Kiss Katalin, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény szakmai egységvezetője.

Az ÓTSZEGYII bármelyik intézményében gondozott, ellátott személyektől és hozzátartozóiktól türelmet és együttműködést kérnek. Az egységekbe egyelőre nem került be a vírus, a szakemberek azon dolgoznak, hogy ez így is maradjon.

Vissza