Testünk-lelkünk2020. október 9. (péntek) 19:00 - Híreknews/9738_0_300.jpg1992 óta minden évben október 10-én tartják a Lelki Egészség Világnapját. Hazánkban pedig idén már ötven éve, hogy a lelki elsősegély telefonszolgálat megkezdte működését. A tapasztalatok szerint az őszi-téli időszakban növekszik meg leginkább a segítséget kérők száma. Ma megkérdeztük az ózdiakat is, hogy ők kire számíthatnak, ha baj van.

Rövidebb nappalok, kevesebb napsütés, közelgő családi ünnepek, és még számos egyéb tényező is kihathat közérzetünkre. Vannak, akik várakozással, míg akadnak, akik szorongással élik meg ezeket a hónapokat. Ezt persze sok minden befolyásolja, hiszen nem mindegy, hogy egyedül élünk, vagy szeretteinkkel, barátainkkal körülvéve. Gyakran az is előfordul, hogy valaki családja körében sem találja meg lelki békéjét. A legtöbb esetben azonban van arra megoldás, hogy mindebből kilábaljunk. Ehhez azonban mernünk kell segítséget kérni.

„Folyamatosan magas a hívásszámunk egyébként, amit átlagosan tizenötezer hívást jelent havonta. Nem csak magányosak hívnak bennünket, akik nem tudják kivel megbeszélni a problémáikat, hanem gyakorlatilag minden korosztályból jelentkeznek hívók, illetve a férfiak és a nők aránya az közel azonos” - mondta Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke, szakpszichológus.

A világnap egyik fontos célja a figyelemfelkeltés, az előítéletek elleni harc és a lelki egészség középpontba állítása. Ha az egészség szóba kerül nagyon sokan elsősorban testük állapotára gondolnak, holott mentális egyensúlyunk megőrzése legalább ennyire fontos. Ehhez persze az is kell, hogy minél több időt tölthessünk szeretteinkkel.

„A gyerekeim, a férjem, az unokáim. Tehát velük azért kapcsolatban vagyok. Jó, hogy tanulnak, de azért hazajönnek, és találkozunk” - nyilatkozta Vaszlik Istvánné.

Szakemberek véleménye szerint nagy probléma az is, hogy sokan szégyellik, ha lelki egyensúlyuk felborul, ezért még név nélkül sem szívesen beszélnek róla. Pedig sokszor már az is enyhíthet egy nehéz helyzeten, ha van, akivel megoszthatjuk félelmeinket, fájdalmainkat.

„Itt van a család. Két lányom itt van, a fiam Pesten. A szomszédokkal is jó viszonyban vagyok. Nagyon fontosnak tartom a társas kapcsolatot, mert ha az ember elrejtőzködik, akkor egy idő múlva leépül. Szellemileg is, és testileg is” - emelte ki Tóth József Istvánné.

Az adventi időszak, és a Karácsony közeledte sokak számára okozhat szomorúságot, hiszen ez az az ünnep, amely leginkább a családról szól. Sokan mégis egyedül kénytelenek megélni ezeket a napokat. Idén mindezt még a járványhelyzet is súlyosbítja, ami szintén okozhat szorongást, és félelmet bennünk. Így talán még fontosabb, hogy merjünk segítséget kérni. Több szervezethez is fordulhatunk, de tárcsázhatjuk a Magyar Lelki Elsősegély éjjel-nappal ingyenesen hívható telefonszolgálatát is, amely a 116-123-as számon érhető el.

A kép illusztráció.

Vissza