Koronavírus testközelből2020. október 8. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/9732_0_300.jpgMilyen érzés személyesen átélni a koronavírust? Egy fiatal nő esetén keresztül mutatjuk most be a napjainkat meghatározó járvány lefolyását, aki bár nem ózdi, de életkörülményei szinte bármelyik helyi fiataléval megegyeznek. Magyarországon egyébként jelenleg 23 961 aktív fertőzött van, megyénkben pedig 1697 esetet tartanak számon.

Tegnap számoltunk be róla, hogy városunkban is megjelent a koronavírus, az egyik óvodában állapították meg a betegséget. Világos volt, hogy idővel Ózdra is ideér a járvány. Egy olyan fiatal nőt tudtunk megkérdezni a vírusról, aki átélte a betegséget. Petra, bár nem helyi, de élettörténete szinte bármelyik ózdi fiataléval megegyezik. A vidéki kisvárosból felköltözött a fővárosba, ahonnan gyakran jár haza szüleihez. Budapesten érte utol a baj, ám mára kigyógyult a kórból.

„Először köhögtem, aztán utána hőemelkedésem lett. Illetve elég durva migrénem is volt és izomfájdalmam. Mikor ezek nagyjából elmúltak, akkor kezdődött ez az íz- és szaglásvesztés. Ez elég sokáig tartott, körülbelül tíz napig. A köhögés pedig még tovább, az majdnem három hétig volt folyamatosan" - nyilatkozta Grósz Petra.

A mai napon 932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, így a halálozások száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 961 fő.

Napokkal ezelőtt megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Közegészségügyi és Járványügyi Osztályát annak érdekében, hogy pontosabb adatokat kapjunk a helyi fertőzöttek arányát tekintve. Kérdéseinkre azonban mostanáig nem kaptunk választ.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

Kép forrása: internet.

Vissza