Nyolcszáz munkahely2020. október 7. (szerda) 19:00 - Városnews/9730_0_300.jpgA Wellis Magyarország Zrt. érkezik az ABB helyére. A 8,5 milliárd forint értékű beruházás a tervek szerint nyolcszáz új munkahelyet teremt majd Ózdon. A többek között jakuzzik, szaniterek gyártásával foglalkozó Wellis Magyarország Zrt. további földterületet is vásárolna a városban.

Februárban robbant a hír, hogy kivonul Ózdról az ABB, és így mintegy 1200 ember marad munka nélkül, ugyanennyi család kerül nehéz helyzetbe. Sokáig nem lehetett tudni, hogy végül mi lesz a dolgozók és az üressé váló gyáregység sorsa, azonban a kormány és az önkormányzat egyszerre több lehetséges befektetővel is egyeztetett. Ennek a folyamatnak került ma pont a végére, hiszen kiderült, hogy az ABB helyére a Wellis Magyarország Zrt. érkezik. A hírt Riz Gábor országgyűlési képviselő Szijjártó Péter külügyminiszterrel és a cég vezérigazgatójával közösen jelentette be.

„Az ózdi emberek nagyon várták már ezt a hírt, hiszen fél éve abban a félelemben élnek nagyon sokan, ózdi családok, hogy az ABB bezárása után mi történik velük, családjukkal, egzisztenciájukkal. A mai nappal talán oldódni látszik ez a görcs, hiszen 800 ember számára lehetőség nyílik a közeljövőben, hogy betanulva, megtanulva annak a szakmának, annak a munkakultúrának csínját-bínját, újra munkalehetőséghez jussanak” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Jelenleg két folyamat zajlik párhuzamosan: az ABB év végéig kiüríti a gyáregységet, azonban eközben a Wellis már be kell, hogy tanítsa a munkaerőt részben itt, részben pedig a dabasi üzemben. A többek között jakuzzikat, szanitereket gyártó vállalat jelen körülmények között tehát hozzávetőleg 800 ember foglalkoztatását tervezi, azonban ez nem zárja ki a későbbi létszámbővítést.

„Nyilván ez a szám még változhat a jövőben a termelés függvényében. Az ABB melletti önkormányzati területet is meg kívánják vásárolni, most már hónapok óta tárgyalásban vagyunk velük, úgy gondolom, hogy mi is hamarosan révbe érünk, és a terület értékesítésével vagy bérbeadásával felhúzhatják azt a nagy raktárcsarnokot, amiben a termékeiket kívánják majd raktározni” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

A termelés a tervek szerint jövő év elején kezdődhet meg, és a logisztikai központ kiépítése is további munkahelyeket teremtene. A 8,5 milliárd forint értékű beruházás 3 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatással valósul meg. Riz Gábor elmondta azt is, hogy ezt a kérdést kiemelt érzékenységgel kezelte a kormány, és a cég számít az ózdiakra.

Kép forrása: Riz Gábor Facebook oldala

Vissza