Világháborús emlékek (képgalériával)2020. szeptember 30. (szerda) 19:00 - Városnews/9701_0_300.jpgMár szortírozzák az Ív úti légópincébe kerülő tárgyakat az Ózdi Muzeális Gyűjtemény munkatársai. Az emlékek között számtalan, a polgári védelemhez kapcsolódó relikvia található, többek között információs táblák, rengeteg szájmaszk vagy gumicsizma. A tervek szerint novemberben kezdik berendezni a légót.

Egy interaktív táblát is kiállítanak majd az Ív úti légópincében, ha elkészül. De ezen kívül számtalan más tárgy is tisztítás, szortírozás alatt áll az egyik ózdi intézmény pincéjében. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény munkatársai jelenleg ezt a gyűjteményt válogatják, valószínűleg jó része bekerül majd a tárlatba.

„A polgárvédelmi gyűjtemény több évvel ezelőtt került a múzeum állományába, eddig a múzeum épületében őriztük ezeket a tárgyakat és dokumentumokat. Most átkerült erre a helyre, ahol megkezdődik a dokumentumok, illetve tárgyak különválogatása, szelektálása, és próbáljuk olyan állapotba hozni őket, hogy kiállíthatóak legyenek” - nyilatkozta Ábelné Visnovszky Erzsébet, műtárgyvédelmi asszisztens.

A polgári védelemhez kapcsolódó emlékek eredetileg is légópincékből származnak. Közöttük szerepelnek például információs táblák egyebek mellett a sebesültek ellátásához kapcsolódóan, de van itt több láda – vélhetően még nem használt – gázálarc, eredeti csomagolású papucs vagy gumicsizma is.

„Maga a gyűjtemény már ott van nálunk sok-sok éve, 5-6 éve, és az összeírása már akkor megtörtént. Mindenről részletes listánk van, úgyhogy tervezgetni elméletben már tudtunk, de a múzeumban nem volt adott a terület, hogy ezt így szépen kipakoljuk, átlássuk a dolgokat, úgyhogy ez majd most derül ki, de folyamatosan dolgoztunk ezen a légó kiállításon, az ötleten, a terveken már régóta dolgozunk” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény intézményvezetője.

Az átválogatott gyűjtemény a felújítás alatt álló Ív úti légópincébe kerül majd. A tervek szerint az emlékekkel novemberben kezdik majd el berendezni a folyosórendszert.


701_0_t 701_1_t 701_2_t 701_3_t
701_4_t 701_5_t 701_6_t 701_7_t
701_8_t 701_9_t 701_10_t 701_11_t
701_12_t 701_13_t
Vissza