Végéhez közeledik (képgalériával)2020. szeptember 30. (szerda) 19:00 - Városnews/9700_0_300.jpgHamarosan lezárul a szennyvízhálózat bővítését, korszerűsítését szolgáló beruházás Ózdon. Az eddig elvégzett munkálatokról és a még hátralévő feladatokról számoltak be a kivitelezők ma délelőtt a Városházán. A projekt határideje az idei év vége, így rövid időn belül mindenki igénybe veheti a szolgáltatást.

Hosszú évek óta vártak már az ózdiak arra, hogy megvalósuljon a szennyvízberuházás – többek között erről beszélt a polgármester a Városházán ma délelőtt. Janiczak Dávid hozzátette: úgy érzi, 2020-ra egy ekkora településnek már régóta csatornázottnak kellene lennie. Bár most is maradnak még olyan területek, amelyek nem csatlakoznak a hálózathoz, de így is jókora előrelépést tapasztalhatunk.

„Ez az idei év jelentős a beruházás és az ózdiak szempontjából is. Hiszen év végére valamennyi beruházással érintett területen élők, valamennyi háztartás ráköthet majd az új csatornahálózatra. Megszűnik az a probléma, amit a szennyvízszállítási szolgáltatás megrendelése jelentett számukra” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Az eddig elvégzett munkákat és a még hátralévő feladatokat a kivitelezést konzorciumban végző cégek képviselői ismertették. A Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője részletezte, mely városrészben hány méternyi új vezetéket, és mennyi házi bekötést építettek meg. Elmondta, hogy jelenleg is zajlik még munkavégzés, a leglátványosabban Hódoscsépányon.

„Itt még nincs átadás, a helyreállítást végezzük. Amit most leginkább lehet látni, az a 25-ös főút végleges aszfaltozása, ez is elkezdődött. A mai napon a benzinkút és a Nagyvölgyi utca közötti részt is átadták. A következő résznél a Nagyvölgyi úttól fölfelé, a templom környékéig van egy 385 méteres szakasz kijelölve. Itt az aszfalt marása jelenleg is zajlik” - mondta Bíró Ferenc, a Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője.

A konzorcium másik tagjának érdekeltségébe tartozó munkálatokról az Euroaszfalt Kft. fő-építésvezetője beszélt. Kiss István elmondta, hogy a végleges helyreállítást meghatározott ütemterv szerint végzik. Először Susán láttak munkához, majd a Falu térsége, aztán Sajóvárkony egy része, utána pedig Meggyes következik.

„A negyedik szakaszban a Kertvárossal fogjuk folytatni. Ez már valószínűleg november első része lesz, mire oda fogunk érni. Ez a Mekcsey, a Honvéd, Istenmező, Csontalma utcákat jelenti. Legutoljára azt, amit most fejezünk be, a Gál-völgye utcát fogjuk helyreállítani” - fogalmazott Kiss István, az Euroaszfalt Kft. fő-építésvezetője.

A munkát egy mérnökszervezet folyamatosan ellenőrzi, a rész-műszaki átadások tapasztalatai alapján az üzemeltetővel közösen vizsgálják meg, az adott szakasz használatba adható-e.

„A műszaki ellenőrzéssel kapcsolatban nagyon sok feladatunk volt. A tervek ellenőrzésén, jóváhagyásán kívül magának az építéstechnológiának az átnézése, azoknak a betartatása, és a kivitelező napi szintű ellenőrzése. Úgy érzem, ennek a mérnökszervezet megfelelt” - hangsúlyozta Feigl Roland, az Oviber Szinva-terv Tranzinvest Konzorcium műszaki ellenőre.

Bár a tényleges csatornaépítési munkálatok hamarosan befejeződnek, a végleges helyreállítás, az egyes utcák aszfaltozása még több időt vesz igénybe. A projekt az idei év végén zárul le. A lakosság számára fontos információ, hogy a rákötés lehetőségéről és menetéről mindenki értesítést kap. Annak kézhezvételét megelőzően még nem szabad használatba venni a csatornarendszert.


700_0_t 700_1_t 700_2_t 700_3_t
700_4_t 700_5_t 700_6_t 700_7_t
Vissza