Könnyítő intézkedések2020. szeptember 29. (kedd) 19:00 - Híreknews/9696_0_300.jpgAdó- és adminisztrációcsökkentést jelentett be Varga Mihály a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után. Ennek értelmében többek között mintegy másfél millió államigazgatási ügy intézése válik jövőre ingyenessé. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján a járvány dinamikájáról beszélt.

Saját közösségi oldalán jelentette be tegnap Varga Mihály a gazdaságvédelmi operatív törzs döntéseit. A pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes több, vállalkozásokat és a magánszemélyeket érintő könnyítő intézkedésről beszélt. Ahogy elmondta, a rendelkezésnek három pillére van: az adócsökkentés, az adóadminisztráció egyszerűsítése és a befektetés ösztönzés. Ezektől a bürokrácia egyszerűsödését várják, illetve hogy a gazdaság gyorsabban visszaálljon a járvány előtti növekedési pályára.

„Több mint másfél millió államigazgatási ügy intézése válik jövőre ingyenessé. Ezzel ötmilliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál, az ügyintézés pedig gyorsabbá tud válni. A gazdaságvédelmi operatív törzs döntése alapján 2021 második félévétől az adóhivatal minden cégnek elkészíti az áfa-bevallás tervezetét. Ezzel félmillió vállalkozás mentesül majd az adókitöltés alól” - mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes.

Emellett a kisvállalati adó értékhatárát hárommilliárd forintra duplázzák, jövőre eltörlik a társaságok fejlesztési tartalékának tízmilliárd forintos felső értékhatárát, valamint az összes járványügyi szűrővizsgálatot adómentessé teszik. A második hullám dinamikájáról már Müller Cecília beszélt az operatív törzs mai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a 32. héten volt a legalacsonyabb az esetszám, majd utána fokozatos növekedés következett be.

„Két olyan hét volt, a 34. hétről a 35-re, illetve a 35-ről a 36-ra, tehát két egymást követő héten tapasztaltuk azt, hogy megtriplázódott, megháromszorozódott a pozitív eseteknek a száma. Aztán lassult egy kicsit az emelkedés mértéke, a 36. hétről a 37-re másfélszeresre nőtt az esetszám, míg a 38. héten 35 százaléknyi, tehát körülbelül egyharmaddal nőtt” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A legmagasabb esetszámok időszakában egy ember másik két-háromnak adta át a vírust, ez mára egy közelére módosult. A 20-25 éveseket 25%-ban érinti a betegség, míg a legtöbb, 40% a 30-60 év közöttiek közül kerül ki. A 60 felettiek esetében ez a szám 15%, a 14 év alattiak között pedig alacsony, mindössze 4%. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a vírus mindenhol jelen van már, ezért be kell tartani az óvintézkedéseket, továbbá felhívta a hatósági házi karanténban lévők figyelmét az otthonmaradásra, illetve arra, hogy ez idő alatt ne fogadjanak látogatókat.

Kép forrása: internet.

Vissza