Megújuló légópince (képgalériával)2020. szeptember 25. (péntek) 19:00 - Városnews/9684_0_300.jpgJól halad az Ív úti légópince felújítása. Jelenleg az építészeti munkák zajlanak, így a szakemberek ezekben a napokban a falakat hozzák rendbe. Ezután következhet majd az elektromos szerelés, legvégül pedig a folyosórendszer berendezése. A tervek szerint a projekt november végére készül el.

Másfél hónapja kezdődött el az Ív úti légópince felújítása. Akkor még rozsdásak voltak a fogasok, láthatóan az idő vasfoga nem kímélte az alagútrendszert. Most pedig már mintha nem is ugyanott járnánk, hiszen azóta hatalmas változáson mentek keresztül a folyosók, termek. Mintegy 350-400 négyzetméteren folyik a munka.

„Itt, a belső részen most elkezdődtek az építészeti munkák, ahol a falakat rakjuk legelőször rendbe, ugyanis a szellőző berendezések és az elektromos szerelés mind látszó szerelés lesz, ami azt jelenti, hogy falon kívül fogják elhelyezni őket, és ahhoz a falakat először rendbe kell tenni, illetve a helyiségeket kialakítani. Ez a munkafolyamat zajlik éppen most, aztán a projektzárásunk november 30-án lesz, amikorra reméljük, hogy ezek a munkálatok készen lesznek” - emelte ki Kristonné Sipos Ágnes, mérnökszakértő.

A falakat most vakolják, glettelik, ezek legnagyobb részt betonszürkék lesznek, míg a tartóoszlopokat, egyéb vasszerelékeket, -eszközöket zöldre festik majd, így is megidézve a régi korok emlékét. Néhol már most látni tárolókat, ezekben a múzeum által összegyűjtött emlékek, tárgyak kapnak majd helyet. Többek között sok kordokumentumot, maszkokat, vegyvédelmi ruhákat is láthatnak majd az érdeklődők.

„Szerintem nagyon sok ózdit érdekel, hogy milyenek a város légópincéi. Itt az Ív úti légópince most felújításra kerül. A felújítás célja az, hogy látogatható legyen, arra is odafigyelünk, hogy az eredeti állapotához közeli állapotba hozzuk, így bízom benne, hogy sok érdeklődőt fog majd vonzani, amikor visszakerülnek bele azok a tárgyak, amiket itt találtunk, és a nagy nyilvánosság is megtekintheti majd” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A pince bejáratát is átalakították, itt már egészen jól halad a munka. Fogadóteret hoznak létre, ami a vendégek kényelmes elhelyezésére, várakozására szolgál majd, illetve vizesblokkokat is kap a folyosórendszer. A szellőzőberendezés és a tűzgátló ajtók beszerelésével megfelelnek majd a legújabb biztonságtechnikai előírásoknak is, míg az informatikai pontok kialakításával interaktív kiállítások kialakítására nyújtanak lehetőséget.


684_0_t 684_1_t 684_2_t 684_3_t
684_4_t 684_5_t 684_6_t 684_7_t
684_8_t 684_9_t 684_10_t 684_11_t
684_12_t 684_13_t 684_14_t 684_15_t
684_16_t
Vissza