Új szabályok (képgalériával)2020. szeptember 24. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9680_0_300.jpgTöbb változás lépett életbe a szociális, valamint a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézményekben. Az új eljárásrendet az Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki. A tegnap óta érvényben lévő szabályozás a dolgozókra vonatkozóan is tartalmaz új elemeket.

A Szent István úti idősotthonba a látogatók személyesen nem adhatják át szeretteiknek a csomagokat. A járványügyi helyzet miatt ugyanis közel egy hónapja látogatási tilalom van érvényben a szociális intézményekben. Így az épület elé érkezőktől az idősotthon dolgozói veszik át az élelmiszereket, és egyéb használati tárgyakat.

„Kompótot, citromlét hoztam. Kekszet, nápolyit, édességet. Amit eddig úgy, ahogy ő is be tudott szerezni. Rágcsálnivalókat kért. Azt hoztam, illetve zöldséget, és gyümölcsfélét” - mondta Kovácsné Antalköz Veronika.

Egyébként kéthetente adhatnak be csomagokat a hozzátartozók a gondozottak részére. Az új szabályozások értelmében azonban csak tartós, könnyen fertőtleníthető élelmiszerek kerülhetnek be az intézményekbe. A napokban érvénybe lépő eljárásrend persze több egyéb változást is eredményezett.

„Minden dolgozónak a munka megkezdése előtt nyilatkoznia kell az egészségügyi állapotáról. A Covid-os kontaktszemély lehetőségéről, vagy házi karantén, esetleg ilyen kontakt lehetőségéről. Illetve testhőmérsékletet kell mérnünk minden dolgozónak, minden munkakezdés előtt” - nyilatkozta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Bányai Zsuzsa hozzátette, hogy egy kormányrendet értelmében a szociális- és gyermekjóléti intézményekben rendezvények sem tarthatóak. Ez alól csak azok jelentenek kivételt, amelyek a munkavégzéshez kötöttek. Ilyenek például az esetmegbeszélések, illetve esetkonferenciák. A szigorítások és a tilalmak a gondozottakat is megviselik, elsősorban mentális állapotukra hatnak ki.

„Ez a második hullám lelkiekben már kicsit megviseli őket. Úgyhogy a mentálhigiénés kolléganőnkkel napi szinten próbáljuk ezt a problémát enyhíteni egyéni beszélgetésekkel. A hozzátartozókat telefonon felhívjuk” - emelte ki Nagy Viktória, a Kézenfogva Gondozóház intézményvezető ápolója.

Amennyiben az idős gondozott olyan egészségi állapotban van, hogy a dolgozók ki tudják őt kísérni az épület elé, úgy hozzátartózójával pár percre láthatják egymást. Erre azonban csak a kerítésen keresztül, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett van mód. Az ősz beálltával azonban az influenza szezonra is figyelmet kell fordítaniuk az intézményeknek. A tapasztalat azt mutatja, hogy az idősek jelentős hányada évről-évre fontosnak érzi a betegség elleni védőoltás beadását.


680_0_t 680_1_t 680_2_t 680_3_t
680_4_t 680_5_t 680_6_t
Vissza