Hidegebb hónapok2020. szeptember 24. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/9679_0_300.jpgSokaknak okozhat gondot a változékony időjárás és a lehűlés. Az elmúlt napokban sokat csökkent a hőmérséklet, amely a nátha és a megfázás esélyét is nagyban növeli. A szív- vagy érrendszeri betegeknek, illetve a magas vérnyomással küzdőknek szintén érdemes ezekben az időszakokban vigyázni. Leginkább a réteges öltözködéssel, vitamindús étkezéssel és a rendszeres folyadékbevitellel védekezhetünk.

Van aki pólóban és van, aki már kabátban járja az utcákat. A napokban sokat csökkent a hőmérséklet, főleg a reggeli órákban. Ezekben az időszakokban szinte mindenki fogékonyabb a betegségekre. A megfázás, vagy nátha a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, főként a hidegebb hónapokban. Ezeket a legtöbb esetben különböző törzsekhez tartozó vírusok okozzák. A kórokozók cseppfertőzéssel terjednek főleg akkor, ha immunrendszerünk legyengül. A lehűlés emellett az alapbetegségben szenvedőknek is több gondot okozhat.

„Általában a szív- vagy érbetegeknek a változékony időjárás, például a melegből a hidegbe változás okozhatja az úgynevezett szívkoszorúérgörcsöt. A magas vérnyomásos betegeknek pedig ilyenkor emelkedik a vérnyomásuk, és ebből kifolyólag jönnek a panaszok, mint például a szédülés, fejfájás, hányinger, levertség” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint a vírusok ellen elég nehéz a védekezés, de mindenképp segít a vitamindús étkezés, a réteges öltözködés és a rendszeres folyadékbevitel. Megkérdeztünk járókelőket, hogy miért és hogyan védekeznek ezekben az időszakokban.

„Benne vagyok már a korban először is, másodszor pedig kell védekeznem. Sok C-vitamint szedek, amikor jön a hideg. Érdekem” - nyilatkozta Szendrei Imréné.

„Gyümölcsök, vitaminok, egy kis pálinka, egy kis bor. Ez is hozzá tartozik” - emelte ki Nagy Gyula.

Érdemes tudni, hogy a megfázást, vagy náthát nem lehet gyógyítani, csupán a tüneteket enyhíteni. Ilyenkor a pihenés és a meleg környezet a legjobb. Emellett számos vény nélkül kapható gyógyszer is létezik. A gyerekek számára pedig paracetamol, vagy ibuprofén tartalmú készítmény ajánlatos a fájdalom, vagy láz csillapítására.

A kép illusztráció.

Vissza