Bosszantó helyzetek (képgalériával)2020. szeptember 22. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/9672_0_300.jpg„Cserbenhagyás áldozata lettem” - ezt a mondatot sokszor úgy is használjuk, amikor ismeretlen elkövető meghúzta a kocsinkat, de nem hagyott betétlapot. Bosszantó eset, de jogilag mégsem cserbenhagyásról van szó, hiszen személyi sérülés nem történt. Egy parkolóban például a sofőr sokszor nem is tartózkodik az autóban. Ez a szituáció szabálysértésnek minősül. Persze, ha kiderül, hogy ki volt az elkövető, nemcsak a baleset okozásáért, hanem a helyszín elhagyásáért is felelősségre vonják.

A József Attila egyirányú úton lévő egyik kanyarban az autók sokszor irányjelzés nélkül váltanak sávot, még ha csak pár pillanatra is. Ez pedig igen balesetveszélyes lehet. Múlt hét pénteken délután fél négy körül is hasonló volt a szituáció. Dulainé Tengely Mirjam azt mondja, éppen Egerből tartott hazafelé kislányával a járdához közelebb eső sávban közlekedve, amikor egy világos színű autó leszorította, és végigcsikarta kocsija oldalát. Az Opelon öt elem sérült, sőt még a visszapillantó tükör is behajlott. Személyi sérülés nem történt.

„Ez a sofőr nem állt meg, hanem tovább haladt. Mi leálltunk és vártunk, hogy valaki megáll-e, hogy ki lehetett az, mert ebben az időben igen sok kocsi járt erre. De nem jelentkezett, hogy én voltam, pedig jó lett volna, ha egy betétlapot ki tudtunk volna tölteni együtt, és a kötelező biztosítás terhére megoldjuk a javítást” - mondta Dulainé Tengely Mirjam.

A legtöbbször pontosan ezért hajtanak tovább, hiszen senki nem szeretné, hogy megemelkedjen a kötelező biztosításának díja. Természetesen rendőri intézkedést kértek az ügyben. A helyszínelés nyomai most is láthatóak az aszfalton. Az elkövető rendszámát nem jegyezték meg. Az adott ügyben szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Rajhóczki Péter azt mondja: az eset nem egyedülálló városunkban.

„Jellemző, hogy főleg anyagi káros közúti közlekedési balesetek esetén, a parkolókban, bevásárlóközpontok parkolójában, az okozott baleset után az elkövető anélkül, hogy jogszabályi kötelezettségeit teljesítené, tehát hogy adatait hátrahagyná a kárrendezés céljából, elhagyja a helyszínt. Pont az ilyen esetekben szokott segíteni a térfigyelő, vagy a biztonsági kamerás felvétel” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi RK közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Ha ilyen helyzetbe keveredünk, célszerű azonnal értesíteni a hatóságot, hogy mielőbb elkezdhessék rögzíteni a nyomokat, dokumentálni a történteket, feltérképezni az esetleges térfigyelő kamerák helyzetét és rögzített képi információit. A rendőrség minden esetben megnézi, hogy a helyszínhez közel eső telephelyeken, vagy magánlakásokban van-e ipari, vagy esetleg biztonsági kamera. Egyébként egyre több gépjárműben van úgynevezett eseményrögzítő berendezés, ennek az eszköznek a beszerelése a kérdéses helyzetekben hamar válaszokat adhat. A helyi kapitányság munkatársainak is nagyon sok esetben segítettek már a felvételek az egyes esetek megítélésben.


672_0_t 672_1_t 672_2_t 672_3_t
672_4_t
Vissza