Súlyos probléma (képgalériával)2020. szeptember 21. (hétfő) 19:00 - Városnews/9669_0_300.jpgÖsszehangolt hulladékgyűjtési akciót tartottak városunkban a szemétszedés világnapja alkalmából. A megmozduláshoz most is sokan csatlakoztak, hiszen helyben is fontos környezetünk élhetőbbé tétele. A cél a közterületek megtisztítása mellett, figyelemfelhívás is a probléma súlyosságára.

Folyamatos problémát jelent térségünkben az illegálisan lerakott szemét. Sajnos nemcsak a kieső területeken, hanem a forgalmasabb részeken is találhatunk eldobált hulladékot. A legnagyobb számban a műanyagok és a fémdobozok vannak jelen, de szotyolahéjból is jelentős mennyiség gyűlik össze a padok mellett. A szemétszedés világnapján ezekre a dolgokra próbálják meg felhívni a figyelmet.

„A szemétszedés világnapja alkalmából egész napos szemétszedési akciót szerveztünk Ózdon. Úgy gondolom, hogy fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ne dobálja el a szemetét. Egyébként valamilyen szinten pozitív a tapasztalat, de volt olyan hely nyilván, ahol sokkal több szemét volt. A közterületeken ugyanakkor kevesebb szemét van évről évre" - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az Újváros téren ugyan kisebb mértékben, de jellemző a szemetelés. Szintén gyakori, hogy közvetlenül a kukák mellett köt ki a hulladék. Farkas Péter Barnabás szerint mindenkinek össze kell fognia a közös cél érdekében.

„Mindenképpen van értelme ezeknek az akcióknak. Azon túlmenőleg, hogy most ezt a szemetet összeszedjük, amit találtunk szeretnénk arra buzdítani a lakosságot és az itt élőket, hogy figyeljenek ők is jobban a környezetükre. Kerüljék a szemetelést, mert kellő számú edényzet van elhelyezve, hogy megszabaduljanak a feleslegessé vált hulladékot. Ne tegyék a környezetet szennyezetté, szemetessé" - hangsúlyozta Farkas Péter Barnabás, területi képviselő.

A délutáni órákban is folytatódott az akció. Az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Egyesület, a Fidesz, az Önkormányzat és civil aktivisták a strand melletti salakos parkolót vették célba. Az önkéntesek a közeli Kölcsey Ferenc úton is sok hulladékot találtak.

„Ez egy újonnan alakult egyesület, tehát a tevékenységi körünket, a szárnyainkat most kezdjük el kibontakoztatni. Ez a takarítási, szemétszedési világnap pontosan kapcsolódik az egyesület tevékenységéhez. Ezért is gondoltuk úgy jó páran, hogy kijövünk és szemetet szedünk" - nyilatkozta Restás Alexandra, az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Egyesület tagja.

A hasonló akcióknak már régi hagyománya van városunkban. Az ilyen jó ügyek minden alkalommal bizonyítják, hogy mindenkinek fontos a környezetünk védelme.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetünk tisztán tartására. Ezért is szoktunk minden évben visszatérő jelleggel önkéntes szemétszedési akciót szervezni Dancsok Tamás barátommal. Idén október 16-án fogjuk megszervezni ezt az akciónkat, amelyre szeretettel várunk minden csatlakozni kívánót" - emelte ki dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szintén felvette a harcot a hulladékkal. Ők a Zsolt vezér út térségében fogtak bele a munkába. Ezen a területen bőven akadt munkájuk a dolgos kezeknek.

„Fontosnak tartotta az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is, hogy csatlakozzunk ehhez a megmozduláshoz. Én úgy gondolom, hogy ebbe a körzetbe nagyon nagy probléma az illegális szemét. Éppen itt a hátam mögött is rengeteg illegális szemét halmozódott fel, ennek fontos a megszüntetése" - fogalmazott Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Fidrus Péter a kezdeményezés főszervezője szerint az ilyen akciók egy közösség erejét is megmutatják. Szerinte sikeresnek mondható a mostani megmozdulás.

„Hagyományteremtő szándékkal szerveztem ezt a mai programot. Mint látni is lehetett abszolút politikamentes és vallási és faji hovatartozástól függetlenül nagyon sokan megjelentek. Nekik köszönet jár, amiért eljöttek. Folytassuk jövőre is, és meglátjuk mi alakul ki belőle a későbbiekben is" - mondta Fidrus Péter, főszervező.

Az akció során összegyűjtött hulladék elszállításában az Ózdi Városüzemeltető Intézmény segédkezett. A résztvevők remélik, hogy jó példával jártak el, és a későbbiekben mások is becsatlakoznak majd a jó ügy érdekében.


669_0_t 669_1_t 669_2_t 669_3_t
669_4_t 669_5_t 669_6_t 669_7_t
669_8_t 669_9_t 669_10_t 669_11_t
669_12_t 669_13_t 669_14_t 669_15_t
669_16_t
Vissza