Fokozódó készültség2020. szeptember 17. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9659_0_300.jpgÚj szabályokat vezetett be a kormány a koronavírus-járvány miatt. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán jelentette be, hogy továbbra is fenntartják a beutazási korlátozásokat, illetve a maszkviselési előírások is szigorodnak. Egy másik újítás, hogy a tesztekért maximum 19500 forintot lehet elkérni, és a szórakozóhelyeknek 23 órakor be kell majd zárniuk.

710 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt kilenc krónikus beteg. Erről adtak ma tájékoztatást a koronavírussal foglalkozó hivatalos weboldalon. A szakemberek szerint elkezdődött a megbetegedések második hulláma, így a kormány folyamatosan napirenden tartja a védekezéssel kapcsolatos döntéseket. Orbán Viktor tegnap este közösségi oldalán jelentette be az új fejleményeket.

„Miután a vírust külföldről hurcolták be, ezért a kormány úgy döntött, hogy fönntartja a beutazási korlátozásokat. Kötelezővé tesszük a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett most már a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, illetve ügyfélfogadási irodákban is. A teljes körű látogatási tilalmat fenntartjuk a kórházakban és az idős otthonokban. Október elsejétől testhőmérséklet mérés után lehet majd belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak. Csak nekik" - emelte ki Orbán Viktor, miniszterelnök.

Kiderült továbbá, hogy a tesztek hatósági árát is megállapították, így a jövőben nem kérhetnek el érte 19500 forintnál többet. Emellett arról is döntöttek, hogy a szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek csak nyitva. A most bejelentett határozatokról megkérdeztük a helyiek véleményét is.

„Szerintem már egyre jobban. Főleg így, hogy a tévé állandóan ezt reklámozza, és ezt halljuk. Úgy látom, hogy egyre többen betartják a szabályokat. Az üzletekbe maszk nélkül nem is lehet bemenni. Sőt most már a buszra sem engednek fel, mert ott áll két rendőr, és nem engednek fel. Ez így nagyon helyes. Óvjuk egymást, magunkat és a gyermekeinket" - nyilatkozta Kovács Béláné.

„Be kell tartani a szabályokat. Védem saját magamat és a társaimat is. Az időseket főképpen. Be kell tartani a szabályokat. Egyetértek vele. Be kell tartani a szabályokat, mert úgy hallottam, hogy nagyon terjed az egész világon" - mondta Budai Béla.

A járványügyi szakemberek szerint a második hullám tetőzése valamikor december-január környékére várható. Egészen addig folyamatosan védekezni kell. Minden nap azon dolgoznak, hogy megvédjék az embereket, és meggyógyítsák a betegeket.

Kép forrása: internet.

Vissza