Törvényi erővel (képgalériával)2020. szeptember 16. (szerda) 19:00 - Híreknews/9653_0_300.jpgA maszkviselés ellenőrzésének szigorításáról döntött a kormány. Ennek értelmében mind a boltosoknak, mind a vásárlóknak fokozottabban ügyelniük kell arra, hogy viseljék a védelmi eszközt. Már az első mulasztás során is büntetnek, harmadik alkalommal pedig az üzletek tulajdonosainak súlyosabb következményekkel is számolniuk kell.

Akik nyilvános helyeken, boltokban, tömegközlekedési eszközökön nem viseltek szájmaszkot, eddig is számíthattak büntetés kiszabására. Most azonban a kormány további szigorításokat vezetett be ezek ellenőrzésével kapcsolatban. Itt elsősorban a kereskedelmi egységek érintettek. A rendelkezés értelmében mind az üzletek alkalmazottai, mind a vásárlók komoly szankciókra számíthatnak, amennyiben nem viselnek maszkot.

„Aki nem visel maszkot, annak még fizetnie is kell. Megbüntetik. Utána, a legvégén pedig bezárják még az üzletet is” - mondta Bárdos Tibor.

A kormány döntésének értelmében a kereskedelmi egység bezáratása a második figyelmeztetés után történhet meg. Szerencsére azonban több üzlettulajdonos tapasztalata is az, hogy a vásárlók egyre inkább igyekeznek betartani az egészségvédelmi óvintézkedéseket.

„Viselik a maszkot. Nincs belőle konfliktus. Ha nincs rajtuk, megkérdezik, hogy kötelező-e nálam. Felveszik, ha rájuk szólok. Hordják” - emelte ki Szabó Ágnes, tulajdonos.

A mostani rendelkezés elsődleges oka, hogy az országban egyre inkább súlyosbodik a fertőzöttség mértéke. Ennek megfelelően pedig a szabályok is egyre szigorúbbak. Mindezzel kapcsolatban fontos, hogy a kereskedelmi egységek tájékoztassák a vásárlókat az új szankciók bevezetéséről. A vevőknek pedig számítaniuk kell arra, hogy szájmaszk nélkül egyik boltba sem léphetnek majd be. Persze nem csak a szankciók elkerülése miatt kell betartani a szabályokat, hanem elsősorban a saját magunk, és a környezetünkben élők egészségének megóvása miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hangsúlyozta, hogy zárt térben mintegy nyolcvan százalékkal csökken a fertőzés aránya, ha a bent lévők felveszik a védőviseletet.


653_0_t 653_1_t 653_2_t 653_3_t
653_4_t
Vissza