Jeles alkalom (képgalériával)2020. szeptember 15. (kedd) 19:00 - Híreknews/9651_0_300.jpgÖtvenéves érettségi találkozót tartottak városunkban az Ózdi József Attila Gimnázium egykori diákjai. Először az intézmény előtt gyülekeztek, majd az egyik helyi étterembe látogattak el a résztvevők. Az 1970-ben végzett osztály tagjai felelevenítették a közös diákéveket, régi tanáraik emlékét, és elmesélték egymásnak, hogy kit merre sodort az élet. Sokan a fővárosban élik mindennapjaikat, de vannak akik Ózd városához is hűek maradtak.

Kissé szokatlan formában zajlott az Ózdi József Attila Gimnáziumban ötven éve végzett osztály érettségi találkozója a vírushelyzet miatt. Ugyanis a rendezvény előtt két nappal értesültek róla, hogy nem mehetnek be az intézménybe, és nem járhatják be az akkor jól ismert, megszokott helyszíneket. Az épület bejárata előtt olyan egykori diákok gyülekeztek, akik 1966 és 1970 között koptatták az iskolapadot az intézményben, sőt többen már általános iskolába is együtt jártak.

A múltidézés pedig városunk egyik éttermében folytatódott. Itt gyertyagyújtással emlékeztek meg azon diáktársakról, pedagógusokról, akik ma már nem lehetnek velük. Vékony Károly azt mondja: a mai világban már rendkívül nehéz összehozni egy ilyen rendezvényt, hiszen nagyon szétszóródtak az országban, a legtöbben közülük már Budapesten élnek, és ott kamatoztatják az itt megszerzett tudásukat.

„Mi 1966-ban kezdtük a gimnáziumot. Volt egy nagyon kedves tanárnőnk, akinek tulajdonképpen a kísérleti osztálya voltunk. Fájó emlék, azóta elveszítettük. Amikor kezdtünk, nagyon sokan voltunk 43-an, nagyon nagy érdeklődés volt akkor a gimnázium iránt. Nagy volt a lemorzsolódás, körülbelül 24-en fejeztük be. Akik pedig végeztek, jó eredménnyel zártak” - mondta Vékony Károly.

Egyik diáktársuk például a határzár miatt nem tudott részt venni a találkozón, ő Belgiumból tért volna haza emiatt. Viszont volt olyan vendégük is, aki másik osztályba járt, de eljött, mert fontosnak érezte, hogy találkozzon hajdani évfolyamtársaival. Ötven év nagyon hosszú idő, egy pedagógus pedig a pályája során nagyon sok osztállyal találkozik. Kónya Istvánné megbízott osztályfőnökként egyengette útjukat, a fiatalon elhunyt Rentka Mária után. Történelmet és rövid ideig magyart is tanított nekik. Már 22 éve Debrecenben él, onnan látogatott most haza az alkalmat megtisztelve.

„Nem elcsépelt szólam ez, hogy csak a szépre emlékezünk. Mert tényleg úgy van, mint ahogyan a szülő is elfelejti a gyerekei csetlését-botlását, a tanár emlékezetéből is kitörlődik, hogy ha valaki esetleg nem úgy viselkedett, ahogy annak idején a tanár elvárta. A kamaszoktól nem lehet elvárni az angyali jóságot. Különösen örültem, hogy ebben az osztályban sokan szerették a történelmet. Az akkori körülmények között többen részt vettek versenyeken és történelem szakon tanultak tovább és ez egy szaktanárnak mindig boldogság” - fogalmazott Kónya Istvánné.

Az egykori diáktársak újra felidézték a közösen eltöltött évek tapasztalatait és az azóta eltelt időszak történéseit is sorra vették. Az ötvenéves érettségi találkozó közös ebéddel és jó hangulatú beszélgetéssel zárult.


651_0_t 651_1_t 651_2_t 651_3_t
651_4_t 651_5_t 651_6_t 651_7_t
651_8_t 651_9_t 651_10_t 651_11_t
651_12_t 651_13_t 651_14_t 651_15_t
651_16_t
Vissza