Jön a büntetés2020. szeptember 11. (péntek) 19:00 - Híreknews/9642_0_300.jpgBírságot kaphatnak azok, akik nem viselik az előírt védőeszközöket a tömegközlekedési eszközökön szeptember 15-től. Bár eddig is kötelező volt ezek alkalmazása a buszokon és vonatokon, ám ezentúl már fizetniük is kell a szabályszegőknek. A helyi utasokat is megkérdeztük arról, hogy mit tapasztalnak a járatokon.

Mindennapos látvány városunkban, hogy kétóránként vonatok közlekednek az ózdi síneken. Május 4-e óta a közösségi közlekedési eszközökön mindenkinek kötelező a száj és orr eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel. Jelenleg még csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be az előírást, ám hamarosan szigorúbb intézkedésekkel védik szabálykövető utasaik és munkavállalóik egészségét a helyközi közlekedési szolgáltatók.

„A vasúttársaság a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen augusztustól több mint 6100 vonaton tartott ellenőrzést. Eddig csak figyelmeztették a szabályokat megszegő utasokat, de jövő keddtől fokozottan ellenőrzik a vonatokat, és az új vállalati szabályozás szerint a jegyvizsgálók komolyabban is fellépnek a szabályszegők ellen.” – áll a MÁV Zrt. közleményében.

Ugyancsak ez a helyzet a Volánbusz járatain is. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket. A helyiek azt tapasztalták, hogy a többség nem tartja be a szabályokat.

„Nem hordják a maszkot, és borzasztóan dühítő. Az emberbe kialakul egy olyan, hogy én miért hordom, ha ő nem teszi föl. Én úgy gondolom, hogyha vigyázok rá, akkor ő is vigyázzon rám. Sajnos nem így van" - mondta Veres Gyuláné.

A Volánbusz kéri utasai együttműködését, és felhívja a figyelmet arra is, hogy munkatársai a rendelkezéstől semmilyen indokkal nem térhetnek el. A busztársaság a dolgozók védelmében a veszélyhelyzet kihirdetése óta egyébként több mint 322 ezer maszkot osztott ki.

Szeptember 15-től a közlekedési társaságok ki is zárhatják az utazásból azt, aki száját nem takarja el maszkkal vagy kendővel. Ha ebbe az érintett nem egyezik bele, és nem működik együtt rendőrt is hívhatnak. Ők szabálysértési eljárás keretében 10-től 50 ezerig terjedő bírságot szabhatnak ki.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza