Tudatos gondolkodás2020. szeptember 11. (péntek) 19:00 - Városnews/9641_0_300.jpgAz energiatudatos gondolkodás terjedését elősegítő szemléletformáló programokat indítanak településünkön egy pályázatnak köszönhetően. Nem csak figyelemfelhívó akciókat terveznek, de például fiataloknak szóló szakköröket is, ezeken a környezettudatosság a fő téma.

Egyre nagyobb szerepet kap mindennapi életünkben a környezettudatosság. Az utóbbi években igencsak felpörgött az energiahatékonyság kérdése, hiszen ez az egyik olyan tényező, amivel az emberiség hozzájárulhat a minél kevesebb energiafelhasználáshoz, ezáltal a környezetvédelemhez. Városunk egy pályázat révén kapcsolódik be ebbe, megpróbálva felhívni a lakosok figyelmét az energia- és klímatudatosságra.

„A szemléletváltás küszöbén járunk. Nyilván országosan elindultak azok a folyamatok, amik ebbe az irányba visznek. Tehát most már azért megjelentek akár az egyéni háztartásokban is, de városi szinten azért jellemzőbben mondjuk a szelektív kukák. De azért vannak még problémák. Nyilván egy magyar lakos még nem feltétlenül tudja a saját háztartásában azt megtenni, nincs helye rá, hogy úgy gyűjtse a szemetet, ahogy azt illik” - mondta Szaka Attila, szakmai munkatárs.

A szelektív szemétgyűjtés például a családi házas övezetekben könnyebben megoldható, már ez is egy hatalmas lépés az energiatudatosság felé. Városunk holnapján például egy olyan fejlesztés készül, amely visszacsatolást, elemezhető fejlődést kínál háztartások számára. Járókelőket is megkérdeztünk, mit gondolnak az enerigatudatosságról.

„A lámpákban is energiatakarékos égőket használunk, külön gyűjtjük a műanyagokat, a papírokat, a házi hulladékot. Mondjuk azt keveslem, hogy kevés a lehetőség arra, hogy ezeket külön tudjuk kidobni utána. A szelektív hulladékgyűjtőket keveslem” - nyilatkozta Soós Anett.

„A villannyal próbálkozunk. Meg gázzal, hogy lekapcsoljuk, kihúzzuk a dugókat, hát ezeket tudjuk mi csinálni” - emelte ki Utassy Béláné.

A pályázat révén a Bolyky Tamás Általános Iskolában egy szakkör keretében lehetőség nyílik arra, hogy már egészen fiatal korban elkezdjék a diákok szemléletformálását. Ez a jelenlegi helyzet miatt valamelyest csúszik, azonban olyan figyelemfelhívó akciókat is terveznek, amelyeken interaktív tanácsadás és előadások keretében szólítják meg a lakosságot.

Vissza