Védő intézkedések (képgalériával)2020. szeptember 10. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9634_0_300.jpgJól működnek a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett intézkedések a szociális intézményekben. Országosan csak ezen a héten, városunkban azonban már szeptember 4-én elrendelték a látogatási és kijárási tilalmat. Bár a hajléktalanellátásban nem hoztak szigorú szabályokat, a higiéniára ebben az ágazatban is nagy hangsúlyt fektetnek.

Szeptember 7-e óta országos szinten látogatási és kijárási tilalom van érvényben hazánk összes szociális ellátást nyújtó intézményében. Az intézkedést az országos tisztifőorvos vezette be annak érdekében, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztály, az idősek kevésbé legyenek kitéve a koronavírus terjedésének. Városunkban már napokkal a rendelkezés előtt, szeptember 4-én lezárták az idősotthonokat.

„Mi korábban egyeztettünk a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a fenntartóval is, és elővigyázatosságból, megelőzési céllal rendeltük el hamarabb ezeket az intézkedéseket. Azt tapasztaljuk, hogy a hozzátartozók megértették, és elfogadták ezt a rendelkezést. Gyakorlatilag egyéb változást mi azóta nem iktattunk be. Természetesen csomagokat az ellátottaknak továbbra is lehet behozni kéthetente” - mondta Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII intézményvezetője.

A csomagokat három napra izolálják, fertőtlenítik, az ellátottak csak ezután vehetik át, így is csökkentve a fertőzés esetleges bekerülését. A hajléktalanok ellátására létrehozott intézményekben, így az Átmeneti Szálláson, az Éjjeli Menedékhelyen és a Nappali Melegedőben még nincsenek ilyen szigorú szabályozások.

„A bentlakásos intézményeink tekintetében egy olyan határozat érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy az Átmeneti Szálláson és az Éjjeli Menedékhelyen látogatási tilalmat rendeltek el. Egyelőre kijárási korlátozás nincs, tehát jelenleg szabadon jöhetnek-mehetnek az intézményi egységekben, aztán meglátjuk, hogy a következő intézkedések során sor kerül-e erre is vagy pedig sem” - emelte ki Jene András, az ÓTSZEGYII részlegvezetője.

A higiéniára azonban igencsak odafigyelnek, hiszen minden esetben csak lázmérés után léphetnek be az intézmény területére. Felhívják a figyelmet az azonnali szappanos kézmosásra, és a kézfertőtlenítés szükségességére is. Emellett fontos a lehetőség szerinti legnagyobb egymástól való távolság megtartása, és a személyi higiéné még erősebb betartása.


634_0_t 634_1_t 634_2_t 634_3_t
Vissza