Újra nyitva (képgalériával)2020. szeptember 8. (kedd) 19:00 - Híreknews/9628_0_300.jpgMegnyitotta a bánrévei és a tornanádaskai határátkelőt a kormány, továbbra is szükség van azonban az egészségügyi szabályok szigorú betartására. A döntést az ingázók és a munkavállalók érdekében hozták meg. Bánrévén a nap huszonnégy órájában, míg Tornanádaskánál szakaszosan, reggel hattól este hatig tart nyitva a határ.

Az ingázók és a munkavállalók, valamint a gazdaság zökkenőmentes működése érdekében újra megnyílt a bánrévei és tornanádaskai határ. A szeptember elsején elrendelt határzár után mostantól Bánrévénél a nap huszonnégy órájában, míg Tornanádaskánál reggel hattól este hat óráig, szakaszosan lesz nyitva a határ. Ezzel kapcsolatban Kontrát Károly parlamenti államtitkár és Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót, miután a térség országgyűlési képviselőjével és polgármestereivel folytattak egyeztetést a járvány elleni védekezés tapasztalatairól. Kontrát Károly kiemelte: a második hullám megérkezett, így kiemelten fontos az idősek, valamint az iskolások védelme, továbbá a gazdaság működésének biztosítása.

„Itt is nagyon sokan járnak át a határ túloldalára, akár munkavállalás, akár tanulás céljából. A határ két oldalán élők érdekében hozott könnyítéseket a kormány, illetve azért, hogy a gazdaság működjön. De a szabályokat be kell tartani mindenkinek” - mondta Kontrát Károly, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes.

Menczer Tamás arról beszélt, hogy amíg nem készül el a koronavírus elleni vakcina, mindenkinek számos területen kell átrendeznie az életét, a megszokottól eltérően kell élnie mindennapjait. Bár az utazási korlátozások fontos eszközt jelentenek a védekezés szempontjából, sokak számára elkerülhetetlen a határok átlépése.

„Nagyon hasznos volt a mai találkozó, a településvezetők, illetve képviselő úr is beszámoltak arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a mindennapok során, az emberekkel való találkozás során. Az mindenképpen örvendetes, hogy a határátlépés, az ingázás megoldottnak látszik. Sokaknak ez, hogy napi szinten át tudjanak kelni, és ne kelljen nagy kerülőt tenniük, a mindennapi megélhetést, a munkát, a fizetést jelenti, az egzisztenciát, a család biztonságát” - fogalmazott Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.

Riz Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Felvidéken sok magyar ajkú, vagy éppen kettős állampolgársággal rendelkező ember él, akik életvitelszerűen járnak át a határon. Ezért Bánréve és Tornanádaska is kiemelt szereppel bír a mindennapjaikban.

„Fontos volt a számunkra, hogy az ő mozgásuk biztosított legyen. Hiszen egyben a megélhetésüket, a mindennapi komfortérzetüket is jelenti, hogy hogyan tudnak a határ két oldalán mozogni. Lakóhelyük és munkahelyük között, egyéb szokásaikat figyelembe véve” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Bánrévénél tehát a nap huszonnégy órájában, Tornanádaskánál pedig reggel hat és este hat óra között szakaszosan lesz nyitva mostantól a határ. A kisebb határátkelők egyelőre zárva maradnak. Az egészségügyi biztonság szempontjából fontos szabályokat viszont továbbra is szigorúan be kell tartani.


628_0_t 628_1_t 628_2_t 628_3_t
628_4_t 628_5_t 628_6_t 628_7_t
628_8_t 628_9_t
Vissza