Jó szerencsét! (képgalériával) 2020. szeptember 5. (szombat) 18:28 - Híreknews/9622_0_300.jpgBányásznapi ünnepséget tartottak Farkaslyukban. Az eseményt idén hetvenedik alkalommal szervezték meg, amelynek helyszíne a Gyürky Gyula tér volt. A megemlékezést a köszöntők, és a koszorúzás mellett a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, illetve az ÓMI Zenés Színház előadása is színesítette.

Szép időben tarthatták meg a 70. Bányásznapi megemlékezést ma délelőtt Farkaslyukban. A kerek évfordulójához érkező eseménye sokan kilátogattak, hogy jelenlétükkel is tisztelegjenek a bányász szakma képviselői előtt. A jeles nap a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar előadásával indult, akik térzenével színesítették a programot. Ezután a Himnuszt hallgathatták meg a résztvevők, amely után Pintér Zsolt polgármester köszöntője következett. A folytatásban Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg az eseményt, aki többek között a bányászat múltjáról, illetve az abban rejlő XXI. századi lehetőségekről is beszélt.

„Még mindig jelentős szénvagyon van a föld alatt, akárcsak megyénk több részén is. A magyar kormány számol a szénnel, mint energiahordozóval. Az is tény, hogy már van olyan technológia, amely alkalmazásával a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel a kitermelés, és a felhasználás” - mondta Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. 

Beszédének további részében az elnök asszony a bányászatban dolgozók munkáját méltatta. Ezenkívül kiemelte, hogy megyénkben jelenleg is vannak működő bányák. Így Nyékládházától Bükkábrányig zajlik a kitermelés. A köszöntő után az ÓMI Zenés Színház előadását hallgathatták meg a megjelentek. Ezt követően a Farkaslyuki Bányaüzemben balesetben elhunytak előtt rótták le tiszteletüket a különböző szervezetek képviselői egy-egy koszorú elhelyezésével. A résztvevők közül voltak olyanok is, akik egész életüket a bányászatnak szentelték.

„A Mákvölgyi Bányaüzemnél dolgoztam huszonöt évig. Egy munkahelyen töltöttem az életemet. Különböző beosztásokat végigjártam, és a legalsóbb foktól a legmagasabbig eljutottam. Voltam többek között szervezeti vezető is, ahol az ifjúsági mozgalomban, és a szakszervezetben is nagyon sokat dolgoztam” - nyilatkozta Pásztor László, a Kazincbarcika Bányász Nyugdíjas alapszervezet elnöke. 

Lengyel István életét is nagyban meghatározta ez a terület. Ő ugyanis huszonöt évet a Miskolci Bányaüzemben, tizenöt évet pedig az ózdi gyárban dolgozott. Azonban az évtizedeken át végzett nehéz munka ellenére is jó érzéssel emlékezik vissza. Ezenkívül azt is elmondta, mi az, ami leginkább hiányzik azokból az időkből.

„A régi cimborák. Most is, hogyha találkozom velük, akkor ugyanúgy megismerem őket. Sőt, még nemcsak őket, hanem az ötven évvel ezelőtti katonacimborákat is megismerem, és akkor köszöntöm őket. Nagyon kellemes dolgokat tudtam átélni. Jók voltak a főnökeim, segítettek bennünket” - emelte ki Lengyel István. 

Lengyel István tanulmányutakon is részt vett korábban. Így pályafutása során eljutott már Lengyelországba, Angliába, és Skóciába is. Ezenkívül kimagasló munkájáért 2019-ben a Megyei Önkormányzat, illetve a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének elismeréseit is átvehette. Az esemény további részében a Megyei Közgyűlés Elnöki Elismerő Okleveleit vehették át a szakszervezet tagjai. Ezenkívül Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke, és Tóth András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának Farkaslyuki Alapszervezete elnöke adott át jubileumi korsókat és emléklapokat. 


622_0_t 622_1_t 622_2_t 622_3_t
622_4_t 622_5_t 622_6_t 622_7_t
622_8_t 622_9_t 622_10_t 622_11_t
622_12_t 622_13_t 622_14_t
Vissza