Tisztítsuk meg! (képgalériával)2020. szeptember 4. (péntek) 19:00 - Városnews/9619_0_300.jpgTisztítsuk meg az országot! elnevezéssel indított akciót az illegális szemét felszámolására a kormány. A programhoz közreműködőként kijelölték többek között a Magyar Közutat is, jelenleg a tesztüzemek tartanak. Ózd és környéke a szennyezettségi térkép alapján jelentősen szennyezett területnek számít.

Régóta visszatérő problémát jelent térségünkben a háztartási-, építési- és egyéb hulladékok illegális lerakása. Azonban nem csak településen belül találhatunk szeméttel borított területeket, de a közutak mentén is gyakori látvány az eldobott energiaitalos doboz és a műanyag flakon. Az illegális szemetelés és a hulladéklerakók felszámolására indított programot a kormány Tisztítsuk meg az országot! címmel.

„Az illegális hulladék jellegzetessége elsődlegesen az, hogy több év alatt termelődik, és sajnálatos módon újra lerakásra kerül. Tehát azt tapasztaljuk, hogy ahol illegális hulladékot helyeznek el, ott általában megjelenik egy nagyobb mennyiségben is, és így rendszerszintű problémaként tapasztaljuk, hogy állunk szemben a hulladék felszámolásának feladatával. Ennek érdekében 2020 februárjában a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében döntött az illegális hulladék felszámolásának feladatáról” - mondta dr. habil Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Közreműködőként a Magyar Közutat is kijelölték. A cég korábban is csatlakozott már szemétszedési akciókhoz, itt, környékünkön pedig a szennyezettségi térkép szerint van is dolguk. Megyénkben rengeteg hulladékot helyeznek el illegálisan a közutak mentén. Egy a Sáta közelében lévő lerakóban a széttört tévétől az építési hulladékon át a háztartási szemétig szinte minden megtalálható. A Közút tájékoztatása szerint a legtöbb az italos fémdobozokból, a PET-palackokból és a műanyag zacskókból van az utak mentén.

„Felméréseink alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében körülbelül 450 köbméternyi illegális hulladék található az országos közúthálózat mentén. A legtöbb, 135 és 103 köbméternyi, az edelényi és a putnoki mérnökségünk területén. Az 1420 tonnányi hulladékból körülbelül 100 tonnányi található Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezzel országos szinten a közepesen szennyezett megyék közé tartozik” – áll a Magyar Közút Nonprofit Kft. tájékoztatójában.

A szemétszedési program jelenleg tesztüzemében jár, ez szeptember végéig tart. A végrehajtást az eredmények kiértékelése után kezdik el. Öt közreműködő szervezetet jelöltek ki, az önkormányzatok pályázat útján kapcsolódhatnak be az akcióba.


619_0_t 619_1_t 619_2_t 619_3_t
619_4_t 619_5_t 619_6_t 619_7_t
619_8_t 619_9_t 619_10_t
Vissza