Lanyhuló figyelem (képgalériával)2020. szeptember 3. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9615_0_300.jpgFolyamatosan csökken a maszkot viselők száma. Rendőrségi adatok alapján az elmúlt másfél hónapban négyszeresére nőtt azoknak a feljelentéseknek a száma, amelyeket az előírások megszegése miatt szabtak ki a hatóságok. Egyes virológusok álláspontja szerint ennek hátterében a vírus- és járványtagadók számának növekedése állhat.

Egyre változatosabb képet mutatnak a közterületek, tömegközlekedési eszközök és egyéb közösségi terek a maszkviselés tekintetében. A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése ellenére ugyanis az látható, hogy egyre kevesebben tartják be az előírt óvintézkedéseket. Számos magyar virológus szerint növekszik azok száma, akik pusztán pánikkeltést látnak emögött. Ez a vélemény nem ritka a lakosság körében, és a maszkok hatékonyságával kapcsolatban is vannak kételyek.

„Én úgy gondolom, hogy semmiféleképpen nem véd. Mint ahogy olvassuk is sok helyen, orvosok tapasztalják, és mondják, hogy nem véd semmit. Tehát inkább árt, mert magát az elhasznált oxigént lélegezzük vissza. Például én is allergiás vagyok rá, de fölteszem, mert muszáj föltenni” - mondta Somogyi Istvánné.

Sokan vélekednek úgy, hogy más országokban sem hisznek a világjárványban, így az óvintézkedéseket külföldön sem tartják be. Persze olyanok is vannak, akik tartanak a fertőzéstől, és annak ellenére is viselnek maszkot, hogy az számukra némi kellemetlenséggel jár, hiszen zárt helyeken, és tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező.

„Felelőtlenek az emberek, meg a külföldiektől tanulnak véleményem szerint, mert külföldön nem tartják be a szabályokat sok esetben, azért rengeteg a fertőzés” - nyilatkozta Antal László.

A hivatalos oldalakon közzétett információk alapján míg tavasszal jellemzően az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érintette a járványhullám, úgy az utóbbi hetekben az új fertőzöttek átlagéletkora harminc év körül van. Rajtuk a tünetek enyhébb formában jelentkezhetnek, azonban a betegséget könnyen továbbadhatják idősebb hozzátartozóiknak. Ezért az ő felelősségük kiemelt jelentőségű ebben a tekintetben. Persze ez valamennyi korosztályra érvényes.

„Lanyhult a figyelem. Nagyon nehéz egy láthatatlan ellenség ellen küzdeni, de én azt gondolom, hogy örülni kell, hogy nem háború van, és nem légópincében kell laknunk. Ettől függetlenül nagyon komolyan kell venni ezt az ellenséget is. Ha csak egy influenzajárványt nézünk, az is nagyon veszélyes dolog. Ennek egy picit nagyobb a veszélye, egy picit nagyobb a halandósága, úgyhogy ezért nagyon fontos, hogy egy picit nagyobb legyen a figyelmünk” - hangsúlyozta dr. Vámos Henrietta, háziorvos, reumatológus, üzemorvos.

Felelősségteljes magatartással nagy eséllyel elkerülhető, hogy a szigorító intézkedéseket újra be kelljen vezetni. Továbbra is fontos tehát a maszkviselés, különösen zárt helyeken, tömegközlekedési eszközökön. Ezen kívül a távolságtartásra, illetve a rendszeres és alapos kézmosásra is oda kell figyelni.


615_0_t 615_1_t 615_2_t 615_3_t
615_4_t 615_5_t 615_6_t
Vissza