Elismert nyelvtanár (képgalériával)2020. szeptember 3. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9613_0_300.jpgSzabó Nyelvi Díjjal ismerték el Nyíregyházán a napokban Arany Lászlót, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium egyik angol tanárát. A pedagógus több mint húsz év tapasztalatát, tanítási módszereit és gyakorlatát mutatta be pályázatában. Óráin a nyelvkönyvet nem kell elővenni, magyarul nem beszélnek, és szódolgozatot sem írnak a diákok. Oktatási filozófiáját amellett, hogy a gyerekek kedvelik, az iskola vezetése is támogatja.

Arany László közel huszonöt éve erősíti a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanári gárdáját. Mint fogalmazott, a nyelvtanítást sokkal inkább hobbinak, mint munkának tekinti. Korán, már az általános iskola ötödik osztályában elhatározta egy film hatására, hogy az angollal szeretne foglalkozni. László azt mondja, hogy a mai diákok nagyon befogadóak, könnyen tudnak alkalmazkodni az új helyzetekhez. Ez azért is fontos, mert igen rendhagyó órákat tart.

„Ez a módszer nagyon úgy tűnik, hogy sikeresnek bizonyul. Nem tanítok nyelvkönyvekből, nem tanítok külön nyelvtant, szódolgozatot nem íratok. Másként csinálom, mint amihez hozzá vannak szokva, úgy általában a nyelvtanárok. Ez adja az egésznek végül is a lelkét. A tanításnak a legfontosabb része, hogy hiteles legyen különösen egy nyelvtanár, mert ha hiteles, akkor látják a diákok a szemében, hogy szereti amit csinál, és ez ragadós. A motiváció szempontjából végül is ennyi az egésznek a trükkje” - emelte ki Arany László, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium angol tanára.

Az idegen nyelvek tanulása évről évre nagyobb hangsúlyt kap az oktatásban és a mindennapokban is, hiszen a diplomához, egy-egy meghatározott munkakör betöltéséhez, ösztöndíjhoz is elengedhetetlen ezek ismerete. A SZIKSZI-ben nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra. Gimnáziumi képzésük például intenzív nyelvi előkészítővel indul. Az intézmény igazgatója is arra törekszik, hogy az ott dolgozó pedagógusok kiteljesedhessenek az órákon.

„Én úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben egy szerencsés egymásra találás történt Arany László tanár úrral kapcsolatban. Ő kifejlesztett körülbelül húsz évvel ezelőtt egy olyan módszert, amit azóta nyilván folyamatosan fejleszt. Viszont ehhez az kell, hogy elég nagy szabadságot kapjon a pedagógus az intézmény részéről. Azért mondhatom azt, hogy egy szerencsés egymásra találásról beszélhetünk, mert elődöm is ebben a szemléletben gondolkodott, és én is így gondolom, hogy szükség van arra, hogy az idegennyelv órán tanuljon meg merni beszélni egy diák, és ehhez Arany László tanár úr módszere tökéletes úgy gondolom” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Nyíregyházán a napokban tartották azt az ünnepséget, amelyen átadták a Szabó Nyelvi Díjakat. Oktatási filozófiáját és gyakorlatát vázolta fel beadott anyagában a SZIKSZI nyelvtanára is. Az elismerés célja, hogy a diákokat minél magasabb szintű nyelvismeret elérésére, a pedagógusokat pedig minőségi, kreatív nyelvoktatásra ösztönözze. Lászlónak 2013-ban a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete a Matheidasz Mária Minőségi Díjat is odaítélte. Tulajdonképpen az akkor beküldött pályázatát egészítette ki az azóta szerzett tapasztalataira építve. Ez pedig elnyerte a háromtagú kuratórium tetszését. 2020-ban öt nyíregyházi díjazott mellett, egyedüli ózdiként vehette át az elismerést.


Fotók: www.nyiregyhaza.hu, Trifonov Éva

613_0_t 613_1_t 613_2_t 613_3_t
613_4_t 613_5_t 613_6_t 613_7_t
613_8_t 613_9_t 613_10_t
Vissza