Veszélyes időszak2020. szeptember 3. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9612_0_300.jpgSzeptember elejétől megkezdődik a szarvasok násza, vagyis a szarvasbőgés. Az állatok ebben az időszakban kevésbé figyelmesek, és könnyen összetalálkozhatunk velük az úttesten. Főként az autósoknak érdemes vigyázniuk ilyenkor, hiszen a kifejlett állatok súlya elérheti akár a háromszáz kilogrammot is, így komoly veszélyforrást jelenthetnek.

Szeptember a szarvasok nászának ideje. Ezek az állatok ilyenkor figyelmetlenebbek, és emiatt többször kerülhetnek kapcsolatba az emberekkel. Ebben az időszakban a vadászok is kifejezetten aktívak az erdőkben. Épp ezért ekkor főként a hajnali és késő esti órákban érdemes elkerülni ezeket a területeket, hogy ne alakulhassanak ki veszélyhelyzetek.

„A szarvasok azok tulajdonképpen kerülik az embert, a szarvasbika is, meg főleg a szarvastehenek, ezek mind félnek az emberektől, úgyhogy veszélyt nem jelentenek a túrázókra, de maga a vadászat zavarása jelent tulajdonképpen egy pici problémát a vadászok számára” - nyilatkozta Árnyas András, a Hegyháti Béke Vadásztársaság elnöke.

Jellemző erre az időszakra, hogy a hím egyedek megemelkedett tesztoszteronszintje miatt bárhová követik a teheneket, így nemcsak a megszokottól eltérő helyeken jelenhetnek meg, hanem olyan időpontokban is, amikor nem várnánk. Főként az autósok számára jelenthetnek nagy veszélyt, mivel egy kifejlett állat súlya akár háromszáz kilogramm is lehet. Miksztai Zoltán autóvezető-szakoktató szerint fontos, hogy a vadveszély táblákkal ellátott részeken fokozottan figyeljünk az apró, árulkodó jelekre az úttest szélén.

„Az a legfontosabb szabály, hogy a közúti jelzéseknek megfelelően, illetve az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően kell megválasztanunk a sebességet. Itt nem csak az abszolút, hanem a relatív gyorshajtást is figyelembe kell venni, hogy azon az útszakaszon éppen mi a megengedett sebességhatár, és azon belül mi az az optimális, amivel még biztonságosan meg tudok állni minden olyan akadály előtt, amelyekre az adott körülmények között számítani kell” - mondta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autós Iskola autóvezető-szakoktatója, irodavezetője.

Fontos, hogy amennyiben mégis bekövetkezik a baleset, akkor jól megvilágítsuk a helyszínt, a szarvast pedig ne közelítsük meg. Ezt követően értesítsük a rendőrséget, illetve lehetőség szerint a területen illetékes vadásztársaságot. Abban az esetben, ha az állat elpusztul, tilos azt elszállítani, mivel az lopásnak minősül. A szarvasbőgés egyébként általában szeptember végéig, október elejéig tart.

Vissza