Évszakváltó front (képgalériával)2020. szeptember 1. (kedd) 19:00 - Városnews/9607_0_300.jpgErős széllel és villámlással vonult át felettünk az éjszakai vihar. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében voltak olyan helyek is, ahol a legerősebb széllökések megközelítették a 100 km/h-t. Térségünkben is több problémát okozott az évszakváltó front, többfelé törtek le például ágak, amelyek a közlekedést is nehezítették.

Bizonyára egyetlen embernek sem volt nyugodalmas a tegnap éjszakája a felettünk átvonuló viharrendszer miatt. Bár az úgynevezett évszakváltó front erőssége nem számít kirívónak, térségünkben így is többfelé nehezítették meg a közlekedők dolgát a letört ágak. A szakember szerint gyakoriak az ilyen erősségű légköri események hazánk légterében.

„Általában egy nagyon meleg kánikulai időszakot egy komolyabb front szokta megszüntetni, amely meglehetősen erős viharokkal, széllel és csapadékkal járhat. Ráadásul most úgynevezett évszakváltó frontról is beszélhetünk, hiszen valószínűleg olyan erős kánikula, mint a hétvégén volt, idén már nem lesz. A kellemes meleg idő ugyanakkor még visszatérhet” - mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A szakember hozzátette, hogy a megyét tekintve nálunk a villámtevékenység volt erősebb, és nem a szél. Ettől függetlenül például egy a Kovács-Hagyó Gyula úton lévő fa sem bírta a terhelést. A letört ágak egy villanyvezetéket is elszakítottak. Hasonló esetek a környéken több helyen is történtek. Az ilyen időjárási körülmények – mint mindig – most is több munkát okoztak az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományának.

„Hajnal kettőtől a délelőtti órákig tíz káresete volt az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak. Ezek közül öt hozható összefüggésbe a viharos idővel. Hajnal kettő és három között már megkezdték az elhárítási munkákat az ózdi beavatkozó egységek. Elmondható, hogy Ózd belterületén nem volt káreset, de a működési területünk határán kifejezetten sok. Ezek túlnyomó többségében leszakadt vezetékek és útra dőlt fákat jelentettek. Ezeket motoros láncfűrésszel, illetve kézi erővel távolítottak el. Így hárították el a közlekedést nehezítő akadályokat” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A következő napokban várhatóan stabilizálódik a légkör. Ennek köszönhetően lassú melegedésre van kilátás, és kevés csapadék ígérkezik.


607_0_t 607_1_t 607_2_t 607_3_t
Vissza