Esélyteremtés Arlóban2020. augusztus 28. (péntek) 19:00 - Híreknews/9594_0_300.jpgFelzárkóztatási program indult Arlóban a Magyar Jezsuitáknak köszönhetően. A Párbeszéd Háza és a Faludi Ferenc Akadémia tavaly 300 településen indította el azt a kezdeményezését, ahol filmklubokon és előadásokon keresztül keresik a módot a roma fiatalok felzárkóztatására. A mostani eseményen dr. Csókay András elismert idegsebész tett tanúságot és a Misszió című filmből is levetítettek egy részletet.

A Párbeszéd Háza és a Faludi Ferenc Akadémia még a tavalyi évben választott ki összesen 300 magyar települést azzal a céllal, hogy több körös felzárkóztatási programot indítsanak. Ez a kezdeményezés júliusban Arlóba is elért, amikor is filmklubot szerveztek.

„Ebben a második körben, ahol ismét több mint harminc településen elindul ez a program a Magyar Jezsuita Provincia is beszállt, és Arlóban elvállalta, hogy segít a felzárkóztatási programban. Ez természetesen nem egy egy vagy két éves vállalás, ahogyan egy gyermek világrahozatala is egy életre szóló dolog, tehát ez egy hosszú távú elköteleződése a Magyar Jezsuitáknak” - mondta Sajgó Szabolcs, jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója.

A felzárkóztatási program keretében tegnap egy újabb rendezvényt tartottak. Az arlói Közösségi Házban dr. Csókay András elismert idegsebész tartott egy rövid előadást világ körüli orvosi útjairól és tett tanúságot. Ezt követően pedig a Misszió című négyrészes dokumentumfilmből is levetítették a résztvevőknek.

„Ennek az epizódnak a címe A fej anatómiája, merthogy egy olyan cigány származású fiúról szól, aki orvos lesz. Egy olyan helyről származik, ahol petróleumlámpával világítanak, ahol az apa egyedül neveli fel a gyerekeket. Ezt a kitörési történetet meséli el a film tulajdonképpen, és azon kevés filmek egyike, ami azt gondolom, hogy kifejezetten happy endnek mondható, az összes olyan előítéletre rácáfol, amit a cigánysággal, a kitartással, a tudással kapcsolatban az emberek többsége megfogalmaz magában” - fogalmazott Szekeres Csaba, filmrendező.

A program része a helyi iskola és egy miskolci gimnázium együttműködése is a jövőre nézve. Legközelebb szeptemberben lesz filmklub, akkor a Kaláka együttes lesz a sztárvendég. A Párbeszéd Háza igazgatója elmondta, hogy a rendezvények után kiértékelés indul majd, ahol keresik a módot újabb foglalkozások és programok indítására, hogy a felzárkóztatás minél eredményesebb legyen.

Vissza