Rejtélyes durrogás (képgalériával)2020. augusztus 27. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9590_0_300.jpgHangos durrogásra panaszkodott az elmúlt időszakban a Szentsimon és Uraj környékén élő lakosság. A városban élő gazdák többféle módszert is bevetnek termésük, földterületük megvédése érdekében. A vadak elriasztására egyébként sok variáció létezik a vegyszerestől, a villanypásztoron át az úgynevezett gázágyúig. Utóbbi lehetőség alkalmazásával azonban sokan nem értenek egyet.

Gál József már 1980 óta foglalkozik állattartással, gazdálkodással. Százharminc hektár földdel rendelkezik. Főként állatai részére termel rajtuk takarmányt. Egyik tanyája a szentsimoni temető után pár száz méterre található.

A közösségi oldalakon többen érdeklődtek utána, hogy mi az a durrogtatás főként Szentsimon és Uraj környéken, amely zavarja a területen élők nyugalmát. A zaj forrása egy úgynevezett időzíthető gázágyú, amelyet a vadak, madarak elriasztásra alkalmaznak a gazdák. A vadriasztó negyedóránként kétszer produkálja a hangrobbanást. József nemcsak ezzel, hanem például villanypásztorral is igyekszik távol tartani a jószágokat. Azt mondja, ellenkező esetben nagy veszteséget tudnának okozni a termésben.

„Éjszaka tíz óra után már jönnek a disznók és a szarvasok, nappal pedig az őzek falatoznak belőle, ha ez nincs itt. Óriási kárt tudnak csinálni. A hátunk mögött ez öt hektár siló. Durván ötven tonnát lehet termelni egy hektáron. Azaz ötszázezer forint kárt tud okozni egy hektáron, ha ebbe beleszabadul egy jószág. Öt hektár két és félmillió forint, ha azt nézzük. Bármikor csinál akár ötven százalékos kárt is egy szarvascsapat” - mondta Gál József, őstermelő.

Neki egyébként senki nem jelezte, hogy zavarja a hanghatás, azonban az Ózd Városi Rendészet munkatársai a napokban megkérték, hogy próbáljon valamit tenni ellene. Végül az ágyú csövét Szlovákia irányába fordította. Abban reménykedik, hogy ezzel az intézkedéssel valamelyest csökken majd a városban hallható durrogás. Hangony felé is több helyre ki van húzva a villanypásztor, ahol viszont nincs, ott a kukoricásban jól látható nyomokat hagytak a sorok között járkáló vadak. Megkerestük a Nádler Herbert Vadásztársaság elnökét is, aki egy teljesen más módot javasolt az állatok távoltartására.

„Ezt úgy tudjuk elérni a leghatékonyabban ebben a régióban, mivel nagyon sok a lakott terület, hogy nem használható olyan vadriasztó, amely hangeffektet bocsát ki, mert ez zavarhatja a lakosságnak nagyon nagy részét. Én azt javaslom, hogy vadriasztásra mindenki vegyszeres vadriasztót használjon, amit különböző helyekre fel lehet kenni a lakott területen kívül. Ezekben, ha rendszeresen cserélik a vegyszert, akkor eredményesen és hatékonyan lehet eljárni a vadakkal szemben” - emelte ki Dulai István, a Nádler Herbert Vadásztársaság elnöke.

Dulai István szerint a vadásztársaságoknak és a gazdáknak közösen kell megoldaniuk a vadriasztást. Hozzájuk is fordulhat bárki tanácsért, vagy egy jó megoldás kidolgozásáért. Egyébként a termelők a társaságok felé benyújthatnak kárigényt is, azonban a földterület tulajdonosa köteles a tőle elvárható legjobb módon védekezni a vadak ellen, különben nem térítik meg a veszteségét.


590_0_t 590_1_t 590_2_t 590_3_t
590_4_t 590_5_t 590_6_t 590_7_t
590_8_t 590_9_t 590_10_t 590_11_t
Vissza