Véradási kedv (képgalériával)2020. augusztus 26. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9589_0_300.jpgHallásvizsgálattal egészült ki a mai véradás. A hónap utolsó szerdáján szokásos alkalmat most a Civil Házban, a jól bevált helyszínen tartották meg. A Magyar Vöröskereszt területi munkatársa szerint bár augusztusban a nyaralások miatt általában kisebb a véradási kedv, most legalább 60 fő adta vérét másokért.

Ismét a megszokott helyszínen, a Civil Házban várták a véradókat ma délután. A donorok ahogy mindig, úgy most is hemoglobinszint- és állapotfelmérés, valamit orvosi konzultáció után feküdhettek a székbe, hogy vérüket adják másokért. Egy ember három másik életet menthet meg a 4 és fél deciliter leadott vérrel.

„Mostani véradásra, ugye minden hónap utolsó szerdáján van véradásunk, a vírushelyzetre telefonos egyeztetést vezettünk be már március óta. Egész szép számmal el szoktak jönni így a véradóink, körülbelül olyan 50 fő, aki a mostani egyeztetés alapján azt mondta, hogy eljön a véradásra. Viszont nemcsak így lehet hozzánk eljönni véradásra, hanem külön egyeztetés nélkül is befuthat bárki, viszont akkor felmerülhet az a probléma, hogy kicsit többen leszünk, kicsit várakozni kell a véradás alkalmával” - nyilatkozta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Buth Fanni egyébként azt mondja, hogy augusztusban általában kisebb a véradási kedv az év többi hónapjához képest, mivel a legtöbben ilyenkor mennek nyaralni, valamint a meleg miatt kevesen mozdulnak ki otthonról. Most viszont legalább hatvanan jöttek el. Nemcsak a véradás miatt, hiszen ingyenes hallásvizsgálat is várta a donorokat a díszteremben. Pogány Mariann tizenöt éve foglalkozik prevenciós hallásszűréssel, azóta járja az országot.

„Megnézem mindenkinek a hallójáratát, a dobhártya állapotát, megcsinálom a szűrést, beszédfrekvenciákon, illetve megnézem, hogy van-e valakinek valamilyen zajártalma, valami zajterhelés érte-e a fület. Megvan a leletezés, rögtön megbeszéljük. Leletet, mivel ez szűrés, nem vagyunk száz százalékos csendben, nem adunk. Erre akkor van lehetőség, ha már csendes kabinban végezzük” - mondta Pogány Mariann, klinikai elektrofiziológus, audiológus.

Ha jó a szűrés eredménye, akkor nincs további teendő, ha viszont a normális alatt alakulnak az értékek, akkor továbbküldik a páciens egy komplex hallásvizsgálatra. Az audiológus egyébként azt mondja, hogy országos átlagban főleg az időseknél tapasztalható jelentősebb mértékű hallásromlás, azonban a fiatalok is veszélynek vannak kitéve a hangos zenehallgatás miatt.


589_0_t 589_1_t 589_2_t 589_3_t
589_4_t 589_5_t
Vissza