Hasznos segítség (képgalériával)2020. augusztus 26. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/9588_0_300.jpgTanszercsomagokkal támogatják a hátrányos helyzetű gyermekeket Ózdon is. A tanévkezdés ugyanis sok családnak jelent komoly anyagi megterhelést. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program ebben nyújthat segítséget, hiszen a projekt kiemelt célja a gyermekszegénység visszaszorítása és megelőzése. Városunkban több mint kétszázötvenen kaphatnak az eszközökből.

Folyamatosan érkeztek a szülők az Újváros Téri Általános Iskola előcsarnokába ma délelőtt. Az intézmény előzetesen hatvanhét szülőt értesített arról, hogy gyermeke számára ingyenes tanszercsomagot vehet át. A többek között füzeteket, színes ceruzákat tartalmazó összeállítás nagy segítség, hiszen az iskolakezdés évről évre komoly kiadással jár a családoknak. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program által Ózdon több mint kétszázötvenen kaphatnak majd az eszközökből.

„Második éve van ez a lehetőség, a két H-s, három H-s tanulóknak, és aki 2019. október 1-jei állapot szerint erre jogosult, azok most megkapják, és utána pedig meg kell hosszabbítani, vagy újra igényelni. Ennek mindenképp örülünk, hiszen nagyon sok családnak ez segítséget jelent az iskolakezdésnél” - emelte ki Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola intézményvezetője.

Az első osztályosok számára összeállított tanszercsomagok annyiban térnek a többi évfolyamétól, hogy azok többek között tisztasági csomagokkal is kiegészülnek. Ezt a járványhelyzet miatt az intézmény külön kérésként fogalmazta meg, hiszen arra ebben az időszakban különösen nagy szükség van. Ezen kívül a kicsik esetében nemek szerint, színenként is elkülönültek a taneszközök. Tibor és családja már tavaly is élt a támogatás lehetőségével.

„Most harmadikos kislányomnak viszem a csomagot, mivel az édesanyja dolgozik, így ő nem tudta fölvenni, és ezért jöttem én” - mondta Okolicsányi Tibor László.

A napokban a Bolyky Tamás Általános Iskolába is megérkeztek az eszközök. Itt valamivel kevesebbet, összesen hatvan darab csomagot adnak majd át. Az intézmény azonban úgy döntött, hogy ezeket a szeptember 1-jei tanévnyitó alkalmával osztják ki a rászoruló családok gyermekeinek. A központi döntések értelmében ugyan az év a hagyományos oktatási rend szerint indulhat, ám az iskolák életére a járványügyi helyzet miatt hozott szabályozások komoly befolyással lesznek.

„Ami gondunk, hogy sok olyan program valószínűleg elmarad, amire készültünk. Lengyelországi utazás, két Határtalanul pályázatunk, amire Erdélybe biztosan nem tudunk menni az idén” - nyilatkozta Kovács Ottó, a Bolyky Tamás Általános Iskola intézményvezetője.

Az elmaradt programokon, rendezvényeken kívül egyéb változásokra is fel kell készülniük az oktatási intézményeknek. Így például kérdéses az is, hogy az egyes továbbképzéseket hogyan tudják majd megvalósítani. Ezen túl az iskoláknak ügyelniük kell a fokozott higiéniai előírások betartására és a folyamatos fertőtlenítésre is. A szakértők abban bíznak, hogy a márciusi iskolabezárást nem kell  ősszel vagy télen megismételni.


588_0_t 588_1_t 588_2_t 588_3_t
588_4_t 588_5_t 588_6_t 588_7_t
Vissza