Éves karbantartás (képgalériával)2020. augusztus 26. (szerda) 19:00 - Városnews/9587_0_300.jpgA héten végzi karbantartási munkálatait az Ózdi Távhő Kft. Városunk lakói már megszokhatták, hogy augusztus utolsó hetében nélkülözniük kell a melegvíz-szolgáltatást. A vállalat munkatársai ebben az időszakban arra törekednek, hogy még a téli fűtési időszak előtt kiszűrjék azokat a hibalehetőségeket, amik adódhatnak. Többek között átnézik az aknában lévő ürítőket, légtelenítőket, de a fűtőerműben is zajlik a felújítás. A tervek szerint péntek estére helyreáll a rend.

Nagy munkában vannak az Ózdi Távhő Kft. dolgozói, sőt egyes folyamatokat külső szakembergárda segítségével tudnak csak elvégezni. A legtöbb munkálathoz elkerülhetetlen, hogy leálljanak. Például a Digitális Erűmű melletti területen kora tavasszal kilyukadt egy cső. Mióta a gyár megszűnt, ezen a részen igen magas a talajvíz, és az akna folyamatosan víz alatt volt, hiába próbálták szivattyúzni, az ürítőn ennek ellenére is felszivárgott.

„Elrozsdásodott és kilyukadt, most két darabot cserélnünk kell. Még azon vitatkozunk a szakmán belül is, hogy mit csináljunk ezzel az aknával. Hogy betemessük e, vagy pedig akkor folyamatosan kell szivattyúzni, ami sok üzemanyag elégetésével fog járni. Majd jön egy külső szakember, aki segít nekünk ebben, hogy ezt a csövet betemethetjük e. Én szeretném betemetni, és csak a MaNDA lekötésnél lenne egy kisebb akna, ott van két elzáró, és akkor ezt a két elzárót csak nyitni-zárni kell” - mondta Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

Ha betemetnék homokkal, akkor az a víz jelentős részét elnyelné. A fűtőerőművet augusztus 24-én reggel állították le. A szükséges részekből a vizet leengedték, hiszen csak így tudnak hozzáférni azokhoz a részekhez, amelyeket fel kell újítani. A vízlágyítónál az úgynevezett hozzáfolyás szabályzót új nyomvonalra helyezték. Jelenleg a gáztalanítós táptartályt hegesztik, ugyanis az is kilyukadt még a tél folyamán.

„Megcsináltuk a helyét az új gáztalanító berendezésnek, ami majd szeptember végén érkezik. Ez egy teljesen új berendezés lesz, számunkra is ismeretlen. Vákumos elven gáztalanítja a vizet, amelynek az a lényege, hogy nem száz fokon forr a víz, hanem hamarabb, és így kiűzi a gázokat a vízből. Ezen felül kibontottuk az ötven méteres kéményünket, kitakarítottuk. Ennek most lesz a visszazárása” - nyilatkozta Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A kazánok felülvizsgálatát a miskolci mérésügyi hivatal írja elő. Ilyenkor a tisztításon túl szilárdsági ellenőrzést is végre kell hajtaniuk. Bár ez nem a nagy karbantartáshoz kapcsolódik, de mintegy két napja a gyári duda hangját sem lehetett hallani, ennek oka pedig az volt, hogy a levegő nem a megfelelő helyre távozott, vagyis az eszköz elfordult, így azt helyre kellett rakni, most ezt is megoldották. A hálózaton folyó munkálatok mintegy 3300 háztartást érintenek. A tervek szerint holnap délben elkezdik tölteni a rendszert, pénteken pedig a hőbetáplálást is megkezdik, így estére már helyreáll a melegvíz-szolgáltatás.


587_0_t 587_1_t 587_2_t 587_3_t
587_4_t 587_5_t 587_6_t 587_7_t
587_8_t 587_9_t 587_10_t 587_11_t
587_12_t 587_13_t
Vissza