Helyi templomok (képgalériával)2020. augusztus 25. (kedd) 19:00 - Kultúranews/9582_0_300.jpgÓzd és környéke templomai című könyvét mutatta be Kovács László. A nyugdíjas férfinek eddig több mint öt kiadványa jelent meg, és a Néprajzi Múzeum egyik pályázatán is díjat nyert. Az alkotó legújabb művét a Szentsimoni Kultúrházban ismerhették meg a helyi nyugdíjas klub tagjai, és számos érdekességet megtudhattak is könyvvel kapcsolatban.

A magát egyszerű nyugdíjasnak tituláló Kovács László állítása szerint semmilyen előképzettséggel nem rendelkezett a honismereti gyűjtéssel kapcsolatban, így laikusként kezdett bele még 2012-ben. Az alkotó egyik művével azóta már a Néprajzi Múzeum egy pályázatán is díjat nyert. Eddig több mint öt kiadványa jelent meg. Legutóbbi könyvét tavaly szeptemberben mutatták be Hangony-völgyi tanyák és helynevek címmel. Most egy újabb szerzeménnyel állt a nagyközönség elé.

„Készül egy könyvem, mert még nincs teljesen kész, most van szerkesztés alatt Ózd és környéke templomairól és egyház jellegű építményeiről. Ennek az anyagát elküldtem az egyik barátomnak, aki a Néprajzi Múzeum munkatársa Balassagyarmaton, és ő megtekintette, és javasolta kiadásra. Én most saját erőből, illetve támogatók segítségével kívánom ezt megjelentetni” - mondta Kovács László, a könyv szerzője.

Az alkotó hamarosan elkészülő könyvét a Szentsimoni Kultúrházban mutatta be a helyi nyugdíjas klub tagjainak. Számos érdekességet megosztott a jelenlévőkkel. Hallhattak például a somsályi templom különlegességeiről és az uraji templom fakazettás mennyezetéről is. Az eseményre a terület képviselője is meghívást kapott.

„Itt Szentsimonban nagyon jó kis nyugdíjas közösség van. Az első perctől kezdődve befogadtak, szeretettel fogadtak, meghívtak minden rendezvényükre, fordultak hozzám a problémájukkal és örülnek annak, ha valami új történik. Most is ez történik, van egy falubeli, aki ezt a könyvet megírta, eltervezte, összeszedte ezt a történetet, és a nyugdíjas klubnak szeretné ezt elmondani és bemutatni” - emelte ki Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

A templomok történetéről szóló könyv körülbelül 140 oldal lesz és közel 200-210 fekete-fehér képet tartalmaz majd. A szerző elmondta, hogy fiataloknak és időseknek is ajánlja egyaránt, hiszen rengeteg érték van a térségünkben, amelyeket érdemes megismerni mindenki számára.


582_0_t 582_1_t 582_2_t 582_3_t
582_4_t 582_5_t
Vissza