Jön az enyhülés2020. augusztus 14. (péntek) 19:00 - Híreknews/9562_0_300.jpgA nagy meleg után jön az enyhülés – a következő napokban az előrejelzések szerint egyre lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála. Azonban a hőségben szervezetünk nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen megnőnek a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők panaszai, emellett a koncentrálóképesség is csökken. Sokan a strandon keresnek menedéket a forróság elől.

Napok, hetek óta jellemző időjárásunkra a forróság, ráadásul közel egy hete mérték a nyár eddigi legmelegebb hőmérsékletét, 36,7°C-ot. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között a legtöbben igyekeznek hűvösbe húzódni, de ha mégis ki kell menni az utcára, akkor az árnyékban tartózkodni. A folyadékpótlás az egyik legfontosabb a kánikulában. Szervezetünket ugyanis megviseli a hosszú ideje tartó forróság.

„A kánikula, a meleg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők számára komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az embólia és az infarktus veszélye, illetve a koszorúérgörcs veszélye. Az idegrendszerre, mivel tágulnak az erek, csökken a koncentrálóképesség, és a depressziós betegek letargiás állapotba kerülnek. Itt hangsúlyoznám, hogy fokozódnak a balesetek, mivel a koncentrálóképesség csökken, és ezáltal csökken az odafigyelés. Itt hangsúlyoznám, nagyon fontos, hogy a csecsemőkre és az idősekre oda kell figyelni a melegben, illetve a kánikulában, mivel hamar kiszáradnak” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Az orvos azt mondja, hogy a folyadékpótlás semmiképpen se alkohollal történjen, mert azzal pont az ellenkező hatást érjük el. A legmelegebb órákban kerülni kell a napon való tartózkodást, hiszen könnyen emelkedhet a testhőmérséklet, ezzel együtt pedig más panaszok is megjelenhetnek. Könnyen leéghetünk vagy hőgutát kaphatunk, ami fejfájással, szédüléssel jár. Sokan ma is a strandon kerestek enyhülést, a nagy forróságban a vízben hűltek le.

„Az idén még nem voltam, most jöttem ide először, mármint az idén. Azért döntöttem így, mert én szeretek strandolni, de senki nem jött velem, úgyhogy egyedül jöttem” - nyilatkozta Csutor Fanni.

„Jó, meg sütött a nap, meg jó idő van, meg szabadidő, meg csak úgy” - mondta Szalkay Lea.

A nagy meleg után az előrejelzések szerint számíthatunk egy kis enyhülésre, hiszen a következő napokban lassan, de folyamatosan csökken majd a hőmérséklet, emellett csapadék is várható. Már ma délután elérte Ózdot egy kisebb zápor, a hétvégén, valamint a jövő hét elején pedig még több eső esik majd.

Vissza