Csak szabályosan2020. augusztus 13. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/9559_0_300.jpgSzabálytalankodó kerékpárosokat mutatott meg a rendőrség egyik videójában. A felvételek Kaposváron készültek, azonban városunkban is találkozhatunk olyan biciklisekkel, akik nem tartják be a KRESZ szabályait. Az ózdi rendőrök szerint viszont sokat javult a helyzet, amióta megépítették a kerékpárút-hálózatot.

A rendőrség videómegosztó csatornáján közzétett felvételeken jól látszik, hogy többen a zebrán is átbicikliznek, pedig a KRESZ ezt tiltja, ott csak tolni lehet a kerékpárt. Ilyen és hasonló szabálytalanságokkal városunkban is találkozhatunk. A legtöbb biciklist reggel és műszakváltáskor láthatjuk az utakon, ezért ezekben az időszakokban az autósoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk rájuk.

„A rendőrség felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy a főútvonalakat, mellékutakat ne használják, illetve nem használhatják azokon a helyeken, ahol kerékpárút ki van építve, mert az a KRESZ-be ütközik, és akár öttől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatja kollégám, vagy akár szabálysértési feljelentéssel is élhet velük szemben” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Hozzávetőleg 20 percig tartózkodtunk Gyújtón, ennyi idő alatt tizenegy kerékpárosból csak ketten közlekedtek a bicikliúton, vagy pedig a járdán tolva a kétkerekűt. A legtöbben a számukra kiépített út helyett a Piac úton tekertek. Fontos az is, hogy a kerékpárok megfelelő műszaki állapotban legyenek.

Ez azt jelenti, hogy a bicikliket el kell látni jól működő fékekkel, csengővel, elöl fehér, hátul pedig piros lámpával. Emellett előre fehér, hátra piros fényvisszaverőt kell szerelni, és legalább az első kerékre minimum két darab borostyánsárga prizmát. A kerékpárosnak lakott területen kívül pedig minden esetben fényvisszaverő mellényt kell viselnie.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a kerékpárosok az egyik legvédtelenebb résztvevői a közlekedésnek, hiszen nincs körülöttük szilárd burkolat, ami megvédené őket az esetleges koccanástól, borulástól, ezért kellő óvatossággal kell őket autóval megközelíteni. Emellett a városunkban zajló csatornázási, útépítési munkálatok is nehezíthetik a közlekedést, így ezeken a területeken még jobban oda kell figyelni.

Vissza