Futásról mindenkinek (képgalériával)2020. augusztus 11. (kedd) 19:00 - Sportnews/9551_0_300.jpgFutós edzőtábort tartott Bódis Tamás Hangonyon. A négynapos program fő célja az volt, hogy a sportolók a lehető legtöbb, a jövőben is hasznosítható tudással gazdagodjanak. Közel húszan feszegették határaikat a települést körbeölelő hegyeken és dombokon. Vasárnap vendégelőadó is érkezett Maráz Zsuzsanna személyében, aki a pályafutásról szóló beszámolóval igyekezett motiválni az érdeklődőket a sport és a futás elkezdésére.

Hangony volt a helyszíne annak a négynapos, futással kapcsolatos edzőtábornak, amelyet Bódis Tamás rendezett. A fiatalember a településen nőtt fel, és kézenfekvő volt számára, hogy másoknak is megmutassa a festői környezetet. A táborba az ország minden pontjáról érkeztek résztvevők, még a határon túlról is, összesen 18-an kezdték meg a munkát pénteken. Tamás egy ideje már edzőként is tevékenykedik, de ide nemcsak azok látogathattak el, akik az ő sportolói, hanem bárkinek lehetőséget biztosított.

„Az edzőtáborban a technikai elemeket tanulhatják meg, amiket be tudnak a hétköznapjaikba építeni. Hogyan kell étkezni, hogyan kell felépíteni egy edzést, mitől tudnak gyorsulni, és hogyan tudják maguknak az egész edzést felépíteni, ha esetleg valakinek nincs edzője, akkor maguktól milyen lehetőségeik vannak, és mitől tudnának még inkább fejlődni. A délelőtti programok inkább örömfutásokról szólnak, ezeket földutakon szoktuk a határmenetén végrehajtani. A délutáni programok, azok inkább ilyen intenzívebb résztávokból és erősítőgyakorlatokból épülnek fel” - nyilatkozta Bódis Tamás, ultrafutó, edző.

Kocsis Zsuzsa a fővárosból érkezett a táborba. A sport soha nem állt messze tőle, és komoly céljai vannak. Szeretné a maratont lefutni egy jótékonysági rendezvény keretében, amelyet stílusosan a 42. születésnapján teljesítene. Zsuzsa azt mondja, hogy ha segítséget kérünk valakitől az edzésmunkában, akkor érdemes olyanhoz fordulni, aki már elérte azt a célt, ahová mi készülünk.

„Itt az edzőtáborban pont arra kapunk lehetőséget, tehát hogy egyrészt meg tudjon minket figyelni, ki tudja javítani a mozgásunkat. Ebben van a fejlődés és a változás lehetősége, hogy ő visszajelzést tud nekünk adni, hogy mit lehet jobban csinálni. Ebben van a fejlődés titka. Ez akár időben technikában, vagy bármiben meg tud nyilvánulni” - emelte ki Kocsis Zsuzsa.

Persze a munka mellett különféle vetélkedőkkel is színesebbé tették a tábor hangulatát. A futáson túl pedig szerepet kaptak az erősítő gyakorlatok is, és persze szakmai beszámolókból sem volt hiány. Ez utóbbihoz kapcsolódóan Maráz Zsuzsanna is ellátogatott a településre, akivel Tamás jó kapcsolatot ápol, hiszen többször is versenyeztek már együtt. Talán a legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor 2019-ben megnyerték a Spartathlon elnevezésű görögországi 246 kilométeres versenyt. Az ultrafutó hölgy nemcsak a tábor lakóinak tartott prezentációt, hanem a kultúrházban is beszélt életútjáról, felkészüléséről egy nyílt előadás keretében.

„Én már ötödjére fogok indulni ezen a versenyen, és változtattam most a felkészülésemen. Másfajta edzésmódszert alkalmazunk, új edzőm van az idei évben és hasonló módszerrel készülök, mint Tomi, csak egy kicsit mindent lassabban és kisebb mennyiségekkel, de azért hasonló módszerrel dolgozom most, mint ő. Remélem, hogy ennek lesz eredménye” - mondta Maráz Zsuzsanna, ultrafutó, edző.

Az előadás célja az volt, hogy motiválja azokat a középkorúakat, akik úgy gondolják, hogy nekik már késő elkezdeni sportolni. Hiszen ő is felnőtt fejjel vágott bele a futásba. A Spartathlonról videó- és fotódokumentációt is megtekinthettek az érdeklődők. Egerből is érkezetek a rendezvényre, de több ózdi is helyet foglalt a székeken, köztük természetesen Ihász Veronika is, aki szeptember 25-én szintén beállhat a görög viadal rajtzónájába.


551_0_t 551_1_t 551_2_t 551_3_t
551_4_t 551_5_t 551_6_t 551_7_t
551_8_t 551_9_t 551_10_t 551_11_t
551_12_t 551_13_t 551_14_t
Vissza