Rengeteg gyorshajtó2020. augusztus 7. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/9540_0_300.jpgTérségünkben is gyakori baleseti ok a gyorshajtás. 2020 első félévében csak a mobil traffipaxokkal több mint 1200 sebességtúllépést regisztrált a rendőrség, míg országszerte a háromszázezret is meghaladta ez a szám. A szabálytalankodók azonban nemcsak pénzbírságot és büntetőpontokat kockáztatnak, hanem balesetveszélyt is jelentenek.

Hat hónap alatt több mint 300 ezer gyorshajtóval szemben szabtak ki bírságot a rendőrök országszerte. Mindezt annak ellenére, hogy a járvány miatt mintegy két hónapig jóval kisebb volt a gépjárműforgalom a szokásosnál. Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén az országoshoz hasonlóan szintén nagyon magas az ilyen jellegű jogsértések száma, ráadásul a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője szerint a legtöbb baleset is ezekhez köthető.

„Csak a mobil, változtatható helyű közlekedési közúti ellenőrzőpontokkal, ismertebb nevén sebességmérő készülékünkkel, traffipaxunkkal több mint 1200 esetben állapítottunk meg ilyen jellegű, közigazgatási bírsággal sújtható jogsértést. Ez a baleseti statisztikai adatokban is igen markánsan szerepel. Közel hatvan százaléka az első félévi adatokban szereplő, balesethez vezető jogsértéseknek a sebességtúllépéshez köthető” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi RK Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

A baleseti statisztikában nemcsak az abszolút, hanem a relatív gyorshajtás is szerepel. Ez traffipaxszal nem mérhető, viszont egy-egy balesetnél megállapítható, hogy közrejátszott-e a sebesség környezeti- és útviszonyoknak nem megfelelő megválasztása. A sebességméréseket egyébként a rendőrség egy hónapra előre tervezi meg, a mérőberendezéseket minden nap, folyamatosan változó helyszíneken használják. Nemcsak rendőri jellegű, felmatricázott járműből, hanem civilnek látszó autóból is.

Amennyiben a gyorshajtót megállítják, úgy még a helyszínen megállapítják, ki vezette az autót. A sofőrrel szemben ilyenkor pénzbírságot szabnak ki, és a kihágás mértékétől függően úgynevezett közlekedési előéleti pontokat is meghatároznak. A jogosítványt tizennyolc pont összegyűjtése után vonják be.

Ha nincs megállítás, akkor az objektív felelősség elve alapján a közigazgatási hatósági szolgálat küldi ki az üzembentartó részére a bírságot. Annak összege 30 ezertől 300 ezer forintig terjedhet, attól függően, hogy a járművezető milyen mértékben lépte túl az adott útszakaszon megengedett legnagyobb sebességet.

A kép illusztráció.

Vissza