Polgármesteri reakció2020. augusztus 6. (csütörtök) 19:00 - Politikanews/9539_0_300.jpgBár nem népszerűek, de a város javát szolgálják az intézkedések – így reagált a polgármester a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Janiczak Dávid szerint az önkormányzati rendszerben régóta nem volt változás, így időszerűnek mondható az átszervezés. A cél ugyanakkor elsősorban az, hogy az érintetteknek más területen találjanak feladatot, az elbocsátás csak a végső megoldás.

A város nehéz anyagi helyzetbe került, így a biztonságos működés érdekében népszerűtlen döntéseket is meg kell hozni. Így reagált a polgármester a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Janiczak Dávid úgy fogalmazott, a megszorítást saját magukon kezdték, így valamennyi képviselő, a külsős bizottsági tagok, a polgármester és az alpolgármester is a fizetése mintegy 25 százalékáról mondott le.

„Ezek a megszorítások és intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az önkormányzat költségvetését stabilan tudjuk tartani. A vírushelyzetet követően, a költségvetés módosításánál ez már dokumentumba is van foglalva, sikerült a város működőképességét ebben az évben is megtartani. Azonban úgy látjuk, hogy több évre kell berendezkednünk. Külső segítségre nem számíthatunk, képviselő urat többször is kértem, hogy lobbizzon a város érdekében, ezt nem tette meg, úgyhogy nem is várunk semmilyen külső segítséget” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Hozzátette: a városnak úgy kell berendezkednie, hogy annyi kiadás legyen, amennyi bevétel, és a jövőben akár fejlesztéseket is meg tudjanak valósítani. Ehhez olyan intézkedések meghozatalára is szükség van időnként, amelyek ugyan nem népszerűek, de a város javát szolgálják.

„Én úgy gondolom, hogy a jövőben továbbra is szükséges az önkormányzati intézményekben áttekinteni a munkaköröket. Lehetőség szerint egyszerűsíteni, racionalizálni azokat, úgy, hogy az önkormányzati rendszer működőképes maradjon. A dolgozókat elsőként próbáljuk az önkormányzati rendszerben olyan helyekre áthelyezni, ahol esetleg hiány van, második körben, amennyiben szükséges – de amint jeleztem, ez még folyamatban van –, lehetséges, hogy meg kell válnunk egy-két dolgozótól, azért, hogy a rendszer továbbra is stabilan tudjon működni” - tette hozzá Janiczak Dávid.

A polgármester szerint tehát az elsődleges cél az önkormányzat hatékonyabb, észszerűbb működése. Már az összdolgozói értekezleten is elhangzott, hogy egyes munkakörök kiürültek, bizonyos hatáskörök elkerültek az önkormányzattól. Az érintett dolgozóknak elsősorban a hivatalon belül, második körben az önkormányzati rendszer más ágazataiban, vagyis más intézményeknél szeretnének új feladatot találni, az elbocsátás az utolsó megoldás.

Vissza