Vászonra álmodták (képgalériával)2020. augusztus 5. (szerda) 19:00 - Kultúranews/9535_0_300.jpgA környezetet és az élővilág szépségeit örökítik meg a már hét éves múltra visszatekintő arlói természetábrázoló festőtáborban. A közösségbe az ország minden tájáról érkeztek alkotók. Idén tizenketten igyekeznek apró ecsetvonásokkal szebbnél szebb képeket varázsolni. A munkákat pénteken egy kiállítás keretében bárki megnézheti.

Vadászó róka, egy ágon ücsörgő madár, virágokkal borított táj. A padokon pedig a száradó festmények láthatóak. Az Arlói-tó nemcsak a kirándulók kiemelt célpontja, hanem témával szolgál a művészeknek is. Jó hangulatban zajlik a munka a természetábrázoló festőtáborban. 2014 óta augusztus első vasárnapján minden évben összegyűlnek itt a festők egy közel egyhetes közös kikapcsolódásra. Szabó György, a tábor vezetője azt mondja, hogy a helyi önkormányzat mindig szeretettel várja őket. A program hétéves múltra tekint vissza.

„Egy vadászati kiállításon kezdődött az egész. Muray Róbert, világhírű magyar természet és vadfestőnek a lánya volt ott, aki az akkori párommal, aki festőművésznő elkezdett beszélgetni. Ő indítványozta, hogy kellene egy ilyen tábort létrehozni, és akkor én elvállaltam a megszervezését” - mondta Szabó György, táborvezető.

Seres József Gödöllőről érkezett. Már nem először alkot ebben a táborban. A táj sokszínűsége miatt szeret ide járni. József úgynevezett előképet is használ egy-egy festmény megvalósításához. A legdrágább alkotása közel negyedmillió forintért kelt el. A vadábrázolás áll a szívéhez legközelebb.

„A honvédségnél kezdtem festeni 1985-ben. Muray Róbertnek és Csergezán Pálnak a képei ejtettek rabul, illetve Nimród újságokat is lapozgattam. Ezek inspiráltak, arra hogy elkezdjek a vadfestészettel foglalkozni” - nyilatkozta Seres József, vadfestő.

Jeles Teréz természetfestő Egerből látogatott el Arlóba. Már gyermekkorában is rajongott a festészetért, de csak 14 éves korában kezdte el ezt a tevékenységet. Bár kimaradt egy kis idő, de 45 évesen újra alkotni kezdett. Több száz kiállítsa nyílt, és már ezernél is több tájat álmodott vászonra. Erdész feleségként a fák szerelmese lett.

„A fáknak az életét, a történetét, mindegy hogy kicsi, nagy, öreg, száraz, vagy agancsos, minden formában megfestem. Erdei templomokat is készítettem már. A tájon túl a képekbe mondanivalót is festek” - fogalmazott Jeles Teréz, természetfestő.

A táborban a legtöbb kép olajfestékkel készül. Idén összesen tizenkét természet- és vadfestő vesz részt a közös alkotásban, akik az ország minden pontjáról érkezetek Arlóba. Munkáikat pénteken egy órakor egy kiállítás keretében bárki megtekintheti majd.


535_0_t 535_1_t 535_2_t 535_3_t
535_4_t 535_5_t 535_6_t 535_7_t
535_8_t 535_9_t 535_10_t 535_11_t
535_12_t 535_13_t 535_14_t 535_15_t
Vissza