Döntés előtt (képgalériával)2020. augusztus 5. (szerda) 19:00 - Kultúranews/9533_0_300.jpgA Pulszky Társaság képviselői látogattak el ma az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkba. Az intézmény még tavaly pályázta meg az Év múzeuma 2020 címet. Az értékelés év elején megtörtént, ami alapján országosan összesen tizenhárom intézmény jutott be a döntőbe. A jelöltek közé az ózdi múzeum is bekerült.

A Pulszky Társaság bíráló bizottságának tagjai érkeztek ma az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkba. Látogatásuk célja, hogy közelebbről is megismerjék az intézményt, és képet kapjanak annak szakmai tevékenységéről. A mai esemény is része ugyanis annak a folyamatnak, amely még év elején indult el. A cél pedig az Év múzeuma 2020 cím megszerzése. A társaság két kategóriában indította el a versenyt. Így a nagy múzeumok kategóriájában az országos múzeumok, a szakmúzeumok, és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhetnek. A kis múzeumok sorában pedig a területi és tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepelnek. Ez utóbbiban kapott helyet az ózdi intézmény is.

„A legjobb ebben és a legfontosabb az, hogy ez egy szakmai díj. Minket jelöltek úgymond, egy másik múzeum. A Nemzeti Emlékezet Múzeuma, a volt Kegyeleti Múzeum kollégái jelöltek. Mi nem tudtuk, hogy ki jelölt. Voltak nálunk többször is, volt, aki előadást is tartott nálunk, és ők jelöltek minket. Látva itt az utóbbi években zajló tevékenységünket, munkásságunkat” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője.

Az intézményvezető elmondta, e jelölés után döntöttek úgy, hogy megpályázzák a szakmai elismerő címet. A kis múzeumok körébe országosan összesen hét intézmény került be. Így az Ózdi Muzeális Gyűjtemény mellett többek között a Szegedi Dóm Látogatóközpont, a bajai Türr István Múzeum, a fővárosi Aquincumi Múzeum és Régészeti Park is helyet kapott a döntőben. A Pulszky Társaság bíráló bizottságának tagjai ezekben a múzeumokban tesznek látogatást, amely után hamarosan döntés is születik. A látogatók elsősorban a különféle rendezvényekről, programokról, továbbá az intézmények közti kapcsolatokról, együttműködésekről kérdezték a múzeum vezetőjét. Ezen kívül persze további részletek iránt is érdeklődtek.

„Megvizsgálják a múzeum felújítását, hogy történt-e felújítás. Megnézik az épületet kívülről, belülről, illetve a kiállításokat, aztán a gyűjteménygondozást, illetve a múzeumpedagógiai tevékenységet. Tehát többrétű ez a vizsgálat” - emelte ki Ábelné Visnovszky Erzsébet, műtárgyvédelmi asszisztens.

A díjak átadása még tavasszal, a Múzeumok majálisa elnevezésű programon zajlott volna, ez azonban a veszélyhelyzet miatt elmaradt. Most azonban újraindult a folyamat, amelynek köszönhetően hamarosan a végső döntés is megszülethet. A díj átadásának időpontját pedig már kitűzték. Így a nyertes pályázó szeptember 26-án veheti majd át az Év múzeuma 2020 elismerő címet.


533_0_t 533_1_t 533_2_t 533_3_t
533_4_t
Vissza