Növekvő árak2020. augusztus 4. (kedd) 19:00 - Híreknews/9528_0_300.jpgCsökkenő mértékben, de még mindig emelkednek az ingatlanárak. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2019-ben hat év után először mérséklődött a lakáspiaci tranzakciók száma, amely az eddig feldolgozott adatok alapján 8 százalékra a becsülhető. Városunkban az egyik legnagyobb adás-vétellel foglalkozó honlap kínálata szerint családi házból közel 70 millió, míg lakásból 15 millió a legdrágább.

Napjainkban viszonylag könnyű dolga van annak, aki ingatlant szeretne vásárolni, hiszen néhány kattintás után az interneten hatalmas választékkal találhatjuk szembe magunkat. Lehetőségeinkhez mérten válogathatunk családi házak és lakások közül, méret, elrendezés és ár szerint is igen nagy a szórás. Az egyik legnagyobb adás-vétellel foglalkozó weboldal kínálata szerint a legolcsóbb családi 2 millióba, míg a legdrágább 70 millióba kerül. A lakásokat tekintve pedig 15 millió környékén van a plafon.

„2019-ben hat év után először csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma, amelynek a mértéke az eddig feldolgozott adatok alapján 8,0%-ra becsülhető. A községekben emelkedés volt, ám a nagyobb települések felé haladva fokozódó forgalom-visszaesés történt. A 2015. évi bázison számított 2019. évi használtlakás-árindex 167, az új lakásoké 166% volt, ez éves szinten a használt lakások esetében 15, az új lakások esetén 11%-os növekedést jelentett” - áll a KSH tájékoztatójában.

2020 I. negyedévében a használt lakások árindexe elérte a 2019. III. negyedévi csúcsot, az újaké viszont csupán megközelítette azt. A mostani folyamatokkal kapcsolatban megkérdeztük a városlakókat is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miként látják az ingatlanhoz jutás lehetőségeit napjainkban.

„Itt Ózdon nem ismerem annyira az árakat. Mondjuk itt nem volt akkora emelkedés, a koronavírus előtt sem, mint Budapesten. Pesten sokkal magasabbak az árak. Ott magasabb százalékkal mentek felfelé az árak. Vidéken annyira nem” - mondta Kakasné László Lídia.

„Én nem igazán vagyok most ebben képbe. Megvan a saját lakásom, így nem nagyon néztem szét. Ismerős sincs, aki ingatlant keresne. Hogy mit gondolok róla? Szerintem olcsó az ingatlan itt Ózdon, pedig nagyon szép helyen lakunk, én nagyon szeretek itt élni. Több éven keresztül Debrecenben éltem, de nekem hiányzott ez a sok erdő, a domb és a vidék. Aki megteheti, hogy ide jön lakni, az jól jár” - hangsúlyozta Ócsai Lászlóné.

Az elmúlt időszakban az ingatlanárak alakulását több dolog is befolyásolja. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a Babaváró Támogatás miatt többségében megemelkedtek az árak. Szintén mélyebben kell a zsebébe nyúlnia azoknak is, akik bérelni szeretnének. Az elmúlt években zajló folyamatok miatt, már városunkban is akad 80 ezer plusz rezsiért albérletbe kiadó lakás, ám gyakran meg sem hirdetik őket, mert ismerősi körben elkelnek.

Vissza