Hasznos időtöltés (képgalériával)2020. augusztus 3. (hétfő) 19:00 - Városnews/9525_0_300.jpgAugusztusban is folytatódik a városi diákmunka program. A tanulók idén is számos területen kipróbálhatják magukat. A lehetőség nem csak az intézményeknek segít feladataik ellátásában, de a fiatalok is tapasztalatokat szerezhetnek. A Városi Strandfürdőben is sikerült testhez álló feladatokat rájuk bízni. Ma például a Katona József úti Óvoda egyik csoportszobájában már a karácsonyra készülődtek.

Az asztalon ragasztó, olló és a díszek, ajándékok elkészítéséhez szükséges eszközök sorakoznak. A kreációkat tanulók készítik. A lányok a városi diákmunka program keretében vállalhattak munkát, amelynek az augusztusi, második üteme ma kezdődött. Az Ózdi Városközponti Óvodák egységeiben a fiatal munkaerők közreműködését mindig jól be tudják építeni mindennapjaikba. A Nemzetőr és a Katona úti intézményekbe júliusban 15 diákmunkást tudtak befogadni.

„Itt a Katona József úti Óvodában júliusban még voltak gyerekek. Nagy élmény volt a diákmunkásoknak is. Szívesen játszottak a gyerekekkel kint az udvaron. Segítettek a gondozási feladatokban, az öltöztetésben. A gyerekek is élvezték, hogy sok kis óvónéni van körülöttük, és mindenkivel tudtak játszani. Nagyobb figyelem is fordult rájuk. Jelen pillanatban 14 diákmunkást tudunk alkalmazni a Nemzetőr és a Katona úti óvodákban. Előbbi intézmény technikai okok miatt zárva van, ezért itt dolgoznak a diákok elsősorban” - nyilatkozta Pusztai Ferencné, az Ózdi Városközponti Óvodák intézményvezető-helyettese.

Tóth Anikó Evelin már többször is vállalt diákmunkát, tavaly idős otthonokban segített. Az ebből befolyó összeget félrerakja, ugyanis egyetemre szeretne menni.

„Az idősekkel nagyon jó volt beszélgetni a múltról, hogy régen milyen volt. Érdekes volt megtapasztalnunk. De itt is nagyon jó, mert jó a közösség, mindenki nyíltan áll hozzánk” - mondta Tóth Anikó Evelin, a SZIKSZI tanulója.

Az előző turnusban más módon is itt hagyták a kezük nyomát a diákok. Ajtót és padokat is festettek, valamint az udvaron a sövényvágásba is besegítettek. Az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft.-hez tartozó uszodában, sportcsarnokban és strandfürdőben is vannak feladatok. Ám az utóbbi helyszín a legnépszerűbb a fiatalok körében, hiszen itt elsősorban a szabadban dolgozhatnak. A beléptetésnél ők helyezik fel a karszalagokat a vendégekre, a medencéknél látnak el felügyeletet, illetve a környezetet is karban, illetve tisztán tartják.

„Nagyon-nagy segítség ez idén számunkra, hiszen a járványügyi helyzet miatt fokozott előírásokat kell betartani a strand üzemeltetése alatt. A diákok általában a felületek tisztításával foglalkoznak, illetve számláló feladatokat is ellátnak a különböző kiszolgáló egységeknél” - emelte ki Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az Ózdi Városi Televízió csapatát pedig jelenleg egy fotós fiatalember erősíti. Bujkó Péter mindennapjaiban a tanulás és a kézilabda mellett a fotózás is fontos szerepet tölt be. Első gépét négy éve vásárolta, és azóta már egy tanfolyamot is elvégzett ezzel kapcsolatosan. A Szikszis diákot nem feltétlenül a pénzkereseti lehetőség motiválta, amikor jelentkezett a lehetőségre.

„Én a diákmunkát nemcsak pénzszerzésnek, hanem tapasztalatgyűjtésnek és a jövőre való felkészülésnek tekintem. Most kiderülhet, hogy hol helyezkedjek el, mi áll nekem jól, mi az amiben otthon érzem magam, és mi az, amit esetleg nagyobb koromban majd élveznék csinálni” fogalmazott Bujkó Péter, a SZIKSZI tanulója.

A fiatalok egyébként napi hat órában vannak foglalkoztatva az önkormányzati intézményeknél. Idén közel háromszázan jelentkeztek a programra, amely augusztus 19-én zárul.


525_0_t 525_1_t 525_2_t 525_3_t
525_4_t 525_5_t 525_6_t 525_7_t
525_8_t 525_9_t 525_10_t 525_11_t
525_12_t
Vissza