Közös időtöltés (képgalériával)2020. július 31. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/9519_0_300.jpgHatodik alkalommal tartott nemzetiségi nyári tábort a Kék Sirály Zenei Egyesület. A gyermekek ezúttal nagyrészt az Apáczai Csere János Általános Iskolában töltötték az idejüket, de emellett számos külső helyszínen zajló programon is részt vettek. A közös időtöltés célja az, hogy a fiatalok megtanuljanak együttműködni és megtapasztalhassák a helyi élményeket.

Sok éves hagyománya van már a Kék Sirály Zenei Egyesület által szervezett tábornak. A fiatalok idén számos helyi élményt tapasztalhattak meg. Többek között ellátogattak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba, az Ózdi Muzeális Gyűjteménybe és a Nagyvölgyi Állatsimogatóba is. Az itt készült kézműves dolgokat természetesen az Apáczai Csere János Általános Iskolába is magukkal vitték. Emellett a népi mesterségeket is kipróbálták, vagyis a kosárfonás alapjait sajátították el.

„Nagy jelentősége volt a gyerekek számára, a programoknak és az együttműködésnek. Sajnos a létszám az korlátozott volt, így több gyereket kellett visszautasítanunk, sajnos nem tudtuk őket foglalkoztatni a hét során. Megpróbáltunk olyan élményszerű hagyományőrző programokkal készülni, amelyek a mindennapi pedagógiai munkánkat is támogatja” - mondta Pénzesné Barta Krisztina, táborvezető.

A tábor már hatodik éve működik. Az idők során különböző intézmények szolgáltak bázisként, illetve volt olyan is, amikor nemcsak a városból, hanem a térségből is fogadtak gyermekeket. Berki Lajos a Kék Sirály Zenei Egyesület vezetője elmondta, hogy nagyszerű dolog, hogy a fiatalok és a szülők is együtt tudnak hasznos időt eltölteni.

„Minden évben bepályázunk, és hála istennek nyerünk is. Ennek a célja az, hogy megmutassuk a kultúránkat, a hagyományápolást, a zenében és az életvitelünkben. Olyan gyerekek kerültek kiválasztásra roma és nem roma gyerekek is, így a többségi társadalom is megismeri a helyzetet. A gyerekek is már kiskorukba hozzászokjanak ahhoz, hogy milyen a roma nemzetiség” - emelte ki Berki Lajos, a Kék Sirály Zenei Egyesület vezetője.

Ezt követően a gyermekek a Vitkó Lovastanyára látogattak el. Itt Vitkó Egon egy rendhagyó történelem órát tartott nekik. Az előadás során kiderült, hogy a közhiedelmekkel ellentétben miként éltek királyaink, és többek között az is, hogy Kossuthék harcában milyen szerepet kapott Ózd.

„Az a baj, hogy az iskolákban nincsen olyan tananyag vagy tantárgy, hogy nemzeti nevelés, amivel a gyerekek nemzeti öntudatát próbálják erősíteni. Ezért is lehet, hogy sokan elmennek az országból a jobb élet reményében” - nyilatkozta Vitkó Egon.

A fiatalok a lovastanyán zajló előadást követően kézbe vehették azokat a csaták és bemutatók során használt fegyvereket, amelyek eredeti példányai döntő szerepet kaptak hazánk sorsának alakulásában.

„Nagyon jól érzem magam a táborban. Elsőnek azt hittem, hogy nem lesz olyan jó, mert nem tudtam, hogy jönnek a barátaim. Nagyon megörültem nekik. A tábor nagyon izgalmas volt, nagyon sok új dologgal ismerkedhettem meg” - fogalmazott Boros Viktória.

„Nekem az állatsimogató tetszett a legjobban. Szinte mindenkinek az tetszett a legjobban. Nagyon jól érezzük magunkat ebben a táborban” - hangsúlyozta Együd Dorina.

Az esemény pénteken zenei előadásokkal és családi programmal zárult. Az egyhetes elfoglaltság mindenképp elérte célját, hiszen a résztvevők számos élménnyel és ismerettel gazdagodtak.

A program Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság - az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.


519_0_t 519_1_t 519_2_t
Vissza