Ne etessük! (képgalériával)2020. július 29. (szerda) 19:00 - Városnews/9510_0_300.jpgVeszélyes a vízimadarak etetése. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrég megjelent sajtóközleménye szerint az élőlények etetése nemhogy felesleges, de akár veszélybe is sodorhatja őket. Az emberek amellett, hogy sokszor egészségtelen táplálékot adnak az állatoknak, csökkentik a madarak túlélési ösztöneit és a környezetet is szennyezik.

Tőkés récék pihennek az árnyékban az Ózdi Horgásztó mellett. A meleg idő és napsütés nemcsak az állatokat vonzza ki a vízből, hanem az embereket is a szabadba. Sokan a parton sétálva alapvetően jó szándékkal vezérelve el-el dobnak egy kevés ételt a vízi élőlényeknek. Ez a tett azonban nem csak felesleges, de akár veszélybe is sodorhatja az állatokat, derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrég megjelent sajtóközleményéből.

„A vízimadarak etetése a madarak számára teljesen értéktelen – nagy mennyiségben kimondottan egészségkárosító – kenyérrel, péksüteménnyel és egyéb ételekkel történik. A különösen nagytestű madarak például a hattyúk odaviszik a fiókáikat, ahol azok nem megfelelően táplálkoznak, nem eszik sok növényfajt, így náluk kialakulhat angyalszárny betegség, ami azt jelenti, hogy torz tollazata és szárnycsontozata alakul ki, és így röpképtelen felnőtt madarak válhatnak belőlük” - emelte ki Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy a vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ebben a helyzetben a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen viselkedésüket, növeli a zsúfoltságot és madarak közötti agressziót is. Emellett az állatok számára nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Extrémebb esetekben pedig akár ember-madár közti konfliktushelyzetet is eredményezhet.

A vízimadarak etetése amellett, hogy a madarak számára káros, a környezetet is nagyban szennyezi. Rontja a víz minőségét, növeli a vizek szerves-anyagterhelését ami elősegítheti az elmocsarasodást is.”

A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat is, és segíti a szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelenthet a járványügyi helyzetet tekintve. Ezért fontos, hogy se nyáron, se pedig télen ne etessük a vízben élő állatokat semmilyen fajtájú, eredetű étellel.


510_0_t 510_1_t 510_2_t 510_3_t
510_4_t

 

Vissza