Éles riadó2020. július 27. (hétfő) 19:00 - Városnews/9505_0_300.jpgTöbben is rosszul lettek az egyik helyi áruházban hétvégén. Vasárnap délelőtt számos vásárló és dolgozó figyelt fel egyfajta szúrós szagra. Az épületet azonnal kiürítették, a mentők pedig egy terhes nőt is a kórházba szállítottak. Bár mindenki azt feltételezte, hogy valamilyen gáz került a levegőbe, de ennek forrását nem találták meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívta az üzemeltető figyelmét a klímaberendezés tisztítására. Az áruház jelenleg zárva van.

Szokatlanul üres volt ma délelőtt az egyik helyi áruház parkolója. Csupán egy-egy visszaforduló érdeklődőt lehetett látni a bejáratnál. „Átmenetileg technikai okok miatt zárva” olvasható az ajtóra kirakott papíron. Vasárnap szokatlan esemény történt. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai is a helyszínre siettek. Bár korábban többször is gyakorlatoztak már az érintett épületben, tegnap éles bevetésre kellett vonulniuk állományuk tagjainak.

„Vasárnap nagyjából a dél körüli órákban kapta az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a riasztást, amely szerint egy ózdi áruházban szúrós szagra lettek figyelmesek. Több vásárlónál, illetve dolgozónál szemégést, szemcsípést tapasztaltak. Az ózdi kollégák a helyi mentőszolgálat riasztására segítségnyújtásra vonultak a helyszínre, ahol méréseket végeztek, de egészségre káros koncentrátumot nem találtak az épületben” - mondta Tőkés Taméás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az áruházban többen is rosszul lettek. Páran fejfájásra panaszkodtak, illetve köhögtek is. Az épületet szinte azonnal kiürítették a hangosbemondók segítségével, és az Országos Mentőszolgálat is a helyszínre vonult. Az áruházban egy várandós nő is tartózkodott, akit a mentősök a terhességre való tekintettel a kórházba szállították.

„A menyemnek kapart a torka, illetve fájt a feje, de a fiamnak nem voltak tünetei. Ott voltak már a mentők kint a bolt mellett, és akkor odamentek, elmondták, hogy az óvatosság kedvéért, mivel szülés előtt van, és ma már várható is, bevitték a kórházba megfigyelésre, de ott elmúlt hamar ez a fejfájás” - nyilatkozta Derencsényi Béla.

Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei bár nem találtak az egészségre káros koncentrátumot, a helyszínt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobillaborja is átvizsgálta, és felhívta az üzemeltető figyelmét a klímaberendezés tisztítására. Feltételezhetően valamilyen gáz került a levegőbe, ám ennek forrását nem találták meg. Ma megkerestük az áruházat is az ügy körülményeivel kapcsolatban, ám egyelőre még nem érkezett válasz kérdéseinkre.

Vissza