Várakozással telve (képgalériával)2020. július 24. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/9498_0_300.jpgTegnap nyilvánosságra hozták a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az eredményekről a fiatalok sms-ben kaptak értesítést. Idén összesen több mint kilencvenezren jelentkeztek az egyetemekre és a főiskolákra. Közülük közel hetvenezren kezdhetik meg tanulmányaikat ősztől. A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán a szociális munka alapszak indulhat meg szeptembertől.

Tavaly különféle programokkal színesített Pontváró Party-n várták a főiskolákra és egyetemekre jelentkező diákok az eredményeket a Digitális Erőműben. Idén ugyan ilyet nem szerveztek, ettől függetlenül minden bizonnyal most is sokan izgultak, hogy bejutnak-e az adott szakokra. Így például Petra is, aki az általa elsőként megjelölt helyen kezdheti meg tanulmányait ősztől.

„Jelentkeztem, és sikeres felvételt nyertem az Eszterházy Károly Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakára” - mondta Pásztor Petra.

Városunkban évek óta van lehetőség a felsőoktatásban tanulni. A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán idén is mérnökinformatikus, anyagmérnöki, illetve szociális munka alapszakra jelentkezhettek a fiatalok. Ezek közül azonban csak utóbbi indulhat el ősztől, erre huszonöten jelentkeztek. Itt az államilag finanszírozott és a költségtérítéses formánál is háromszáztíz volt a ponthatár. A mérnökinformatikus, illetve anyagmérnöki képzések tekintetében sajnos nem alakultak ilyen jól a számok.

„A mérnökinformatikus tekintetében kilencen jelölték be az ózdi képzést. Öten voltak első helyen. Az anyagmérnök tekintetében pedig hatan jelölték be az ózdi képzést, öt első hellyel” - nyilatkozta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Szaka Attila elmondta, hogy az egyetem augusztusban meghirdeti a pótfelvételit. Ezután pedig eldől, hogy sikerül-e majd beindítani a mérnökinformatikus, illetve az anyagmérnök szakot. A ponthatárok alakulását egyébként több tényező is befolyásolja. Így meghatározó, hogy az egyes szakokon hány hely van, illetve hogy azokra mennyien és milyen eredménnyel jelentkeztek. Ezen kívül az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges helyek aránya is kihat a limitre. Ahol a nem fizetős helyek száma alacsony, ott a ponthatárokat magasabban húzzák meg.


498_0_t 498_1_t 498_2_t
Vissza