Fokozott figyelem (képgalériával)2020. július 23. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9492_0_300.jpgJúlius közepén kezdődik az őzek párzási időszaka, ezért fokozottabban kell figyelniük a közlekedőknek. A helyzetet gyakran az is nehezíti, hogy sokan nem megfelelően reagálnak, amikor vaddal találkoznak. Ezért jó, ha tisztában vagyunk néhány, az állatokra jellemző viselkedésformával, amivel csökkenthetjük a balesetek kockázatát.

Táblák figyelmeztetik a közlekedőket, hogy az adott területen vadak felbukkanására lehet számítani. Ez most különösen időszerű, hiszen július közepén kezdődik az őzek párzási időszaka, ami miatt fokozottabb elővigyázatosságra van szükség. Ilyenkor ugyanis az állatok jóval kevésbé figyelmesek, mint az év más időszakaiban. Megjelenésükre elsősorban az éjszakai órákban lehet számítani, de persze az sem kizárt, hogy más napszakokban találkozunk velük. Vannak azonban olyan jelek, amelyek őz jelenlétére utalhatnak.

„Észre lehet venni már távolról az esti időszakban, mert a szemük visszaveri a fényt, és ha egyet látunk az út szélén, akkor illő egy kicsit lassítani, mert elképzelhető, hogy több is követi. Akár gida, akár bak, akár kisebb rudli is összeverődhet ilyenkor” - mondta Lezák Sándor, erdő- és vadgazdálkodási technikus.

Az őzek viselkedését persze nemcsak az üzekedési időszak befolyásolja, hanem vízigényük is. Különösen a szárazabb napokban, hetekben, hiszen ilyenkor a patakok, tavak, erek, folyók mentén gyakrabban fordulnak elő. Érdemes továbbá azt is szem előtt tartani, hogy a vadak patája nem tapad úgy az aszfalthoz, mint az erdő talajához. Így jó reflexeik ellenére könnyen elcsúszhatnak az úton. A legtöbb autós persze igyekszik vigyázni, és lassít, ha erdőlakóval találkozik.

„Ahogy megyek a nádasdi szerpentinen, amerre elég gyakran járok hajnalban, akkor bizony volt úgy. Volt egyszer egy hatalmas, és akkor néztük egymást. De aranyos volt nagyon” - nyilatkozta Váradi Ilona.

Vannak, akik dudálnak, amikor őzzel találkoznak. Ezt azonban mindenképpen kerülni kell, mert a hanghatásra az állatok még inkább megriadhatnak. Ezen kívül azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a négylábú erdőlakók sokszor nem magányosan, hanem egyszerre többen is megjelenhetnek. Rajtuk kívül pedig akár vaddisznókkal, szarvasokkal is találkozhatunk, hiszen Ózd környéke vadakban gazdag terület.


492_0_t 492_1_t 492_2_t
Vissza